Karp w migdałach - prosty przepis na smażonego karpia

Karp smażony z migdałami fot. STOCKFOOD/FREE
Klasyczna wigilijna potrawa polana maślano-migdałowym sosem! Zobacz przepis na karpia w migdałach!
Weronika Kwaśniak / 20.05.2019 16:18
Karp smażony z migdałami fot. STOCKFOOD/FREE

Jedną z potraw, która koniecznie musi znaleźć swoje miejsce na wigilijnym stole, jest karp. Można przygotować go na przynajmniej kilka sposobów. Jednak jeśli nie masz ochoty powtarzać corocznego zestawu bożonarodzeniowych dań i chciałabyś wprowadzić element zaskoczenia do twojego menu, możesz spokojnie zrezygnować z karpia w galarecie.



Możesz za to podać swojej rodzinie karpia w migdałach. Z pewnością zaskoczysz swoich bliskich pomysłowością. Oto przepis na oryginalne danie - czyli karpia z migdałami:

Przepisy na świąteczne potrawy - forum

Przygotowanie 20 min * smażenie 20 min * 1 porcja – ok. 290 kcal

Składniki na 6 porcji karpia w migdałach:

  • 1 sprawiony karp (ok. 1 kg)
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cytryna
  • olej do smażenia
  • 5 dag migdałów w płatkach
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka koniaku
  • pieprz
  • sól

Przepis na karpia w migdałach:

  1. Rybę oczyść z łusek, opłucz, dokładnie osusz.
  2. Podziel na dzwonka.
  3. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem.

Czekoladowy sernik - przepis

  1. Odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce.
  2. Porcje karpia oprósz mąką i smaż na patelni z gorącym olejem, aż ze wszystkich stron będą rumiane.
  3. Wtedy zmniejsz ogień i smaż rybę jeszcze ok. 5 min, aby doszła też w środku.

Przepisy świąteczne Ani Starmach

  1. Na drugiej patelni rozpuść masło.
  2. Wsyp migdały w płatkach, przesmaż je, aż staną się rumiane, skrop je koniakiem.
  3. Rybę wyłóż na półmisek, polej masłem z migdałami. Udekoruj dodatkowo np. plasterkami cytryny, listkami świeżych ziół.

Na zlecenie Edipresse - przepis z "Przyjaciółki"