Grillowana pierś kurczaka

To danie najlepiej smakuje z dodatkiem pestek granatu!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Grillowana pierś kurczaka
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 25 min
Ilość kalorii: 230 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • duża podwójna pierś z kurczaka
  • mały owoc granatu
  • mały świeży ogórek
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki octu owocowego, np. malinowego lub białego winnego
  • szczypta pieprzu Cayenne
  • sól
  • pieprz czarny
Zupa serowa z grillowanymi brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na grillowaną pierś kurczaka!

  1. Mięso opłucz i przekrój wzdłuż na 4 części.
  2. Polej trzema łyżkami oleju, sokiem z cytryny, posyp szczyptą soli i pieprzu Cayenne.
  3. Chłodź przez godzinę.
  4. Ogórek opłucz, pokrój w cienkie plasterki, granat przekrój na pół i wydłub miąższ.
  5. Połącz go z ogórkiem, resztą oleju, octem, miętą, szczyptą soli i pieprzu czarnego.
  6. Mięso kładź na grillu i piecz z obu stron po 5–6 minut.
  7. Podawaj z sałatką oraz grzankami.

Sprawdź inne przepisy na dania z grilla:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)