Do czego je stosować?
- Bazylia – nieodzowna do wielu specjałów kuchni włoskiej. Doskonale harmonizuje z pomidorami i czosnkiem, dodaje smaku surówkom i sałatkom.
- Oregano – doskonałe do pizzy, pasuje też do ryb i pieczeni. Świeżymi listkami posypuje się pomidory, jajka oraz sery o mało wyrazistym smaku.
- Melisa – jej delikatne listki o lekko cytrynowym zapachu są wspaniałą dekoracją do deserów i ciast. Nadają się też do surówek z kiszonej kapusty, majonezu, marynowanych śledzi, sałatek owocowych. Napar z melisy działa uspokajająco.
- Mięta – dodaje się ją do sosów, dipów twarożkowych i jogurtowych, młodych ziemniaków oraz czekoladowych deserów i ciast.
- Rozmaryn – gorzkawe listki ułatwiają trawienie tłuszczów, dlatego warto nimi przyprawiać smażone i pieczone mięsa, pasztety oraz dania z tłustych gatunków ryb.
- Rzeżucha – skarbnica witamin i składników mineralnych. Stosuj ją tak, jak szczypiorek i natkę pietruszki.
- Estragon – doskonały do zup, sosów, sałatek, jaj i dań rybnych. Dzięki dodatkowi świeżych listków estragonu kiszone ogórki zachowają jędrność.
- Koperek – świeży dodajemy do zup (niezbędny do zalewajki), sosów, sałatek, surówek, ryb, mięs, ziemniaków.
- Lubczyk – uatrakcyjnia smak zup, potraw z roślin strączkowych, ciemnych sosów pieczeniowych, mięs i ryb.