Aronia - cierpki smak zdrowia

Soki to najcenniejsze owocowe napoje, jakie możesz znaleźć na sklepowej półce. Produkuje się je ze świeżo wyciśniętych owoców (soki jednodniowe), warzyw lub z owocowego koncentratu, do którego dolewa się później odparowaną w procesie produkcji wodę.
Aronia, nazywana „czarną jarzębiną”, została przywieziona do Europy z Rosji. Jej cierpkie owoce zawierają wiele składników odżywczych korzystnych dla naszego zdrowia.
/ 03.10.2016 13:53
Soki to najcenniejsze owocowe napoje, jakie możesz znaleźć na sklepowej półce. Produkuje się je ze świeżo wyciśniętych owoców (soki jednodniowe), warzyw lub z owocowego koncentratu, do którego dolewa się później odparowaną w procesie produkcji wodę.

Aronia stanowi doskonałe źródło witaminy C i witaminy A oraz minerałów (fluoru, manganu, boru, jodu i żelaza), może więc - a nawet powinna - być z powodzeniem stosowana w żywieniu.

Przeczytaj: Czy kolor warzyw i owoców w diecie ma znaczenie?

Aroniowy sekret

Co więcej, aronia zawiera od 1200 do 5000 mg witaminy P – są to organiczne związki chemiczne, które działają przeciwobrzękowo, antyoksydacyjnie, a dodatkowo zmniejszają przepuszczalność naczyń krwionośnych. Inne owoce uprawiane w Polsce nie zawierają nawet kilkudziesięciu mg tej witaminy!

Aronia zawiera także dużo barwników antocyjanowych, które wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Dobroczynne działanie

Świeże owoce działają wzmacniająco. Zmniejszają napięcie i stres, poprawiają zmęczony patrzeniem w ekran wzrok. Uodporniają skórę na promieniowanie UV. Zalecane są osobom osłabionym, z niedoborem witamin, osobom cierpiącym na miażdżycę, a także nadciśnienie.

Redakcja poleca

REKLAMA