Aronia stanowi doskonałe źródło witaminy C i witaminy A oraz minerałów (fluoru, manganu, boru, jodu i żelaza), może więc - a nawet powinna - być z powodzeniem stosowana w żywieniu.
Przeczytaj: Czy kolor warzyw i owoców w diecie ma znaczenie?
Aroniowy sekret
Co więcej, aronia zawiera od 1200 do 5000 mg witaminy P – są to organiczne związki chemiczne, które działają przeciwobrzękowo, antyoksydacyjnie, a dodatkowo zmniejszają przepuszczalność naczyń krwionośnych. Inne owoce uprawiane w Polsce nie zawierają nawet kilkudziesięciu mg tej witaminy!
Aronia zawiera także dużo barwników antocyjanowych, które wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
Dobroczynne działanie
Świeże owoce działają wzmacniająco. Zmniejszają napięcie i stres, poprawiają zmęczony patrzeniem w ekran wzrok. Uodporniają skórę na promieniowanie UV. Zalecane są osobom osłabionym, z niedoborem witamin, osobom cierpiącym na miażdżycę, a także nadciśnienie.