Odchudzanie przed urlopem - jak schudnąć 5 kg

odchudzanie przed urlopem, kobieta na skuterze fot. Fotolia
Oto dieta z udziałem świeżych warzyw i owoców. Jeśli ją zastosujesz, w ciągu miesiąca zgubisz nawet 5 kg! Wypięknieją też twoje włosy i skóra!
/ 10.06.2013 14:57
odchudzanie przed urlopem, kobieta na skuterze fot. Fotolia

Przełom wiosny i lata to najlepsza pora na odchudzanie. Zdążyłyśmy już podreperować swoją odporność, nie musimy też ogrzewać organizmu wysokokalorycznymi potrawami, bo świeci słońce, a w dodatku w sklepach jest mnóstwo świeżych warzyw i owoców – pełnych witamin, składników mineralnych i tzw. substancji regulujących (idealnych do podreperowania zdrowia i poprawy wyglądu). To najmniej kaloryczne produkty, a więc idealne jako podstawa diety odchudzającej.

Odchudzanie przed urlopem - zasady diety

  • Jedz często. Minimum 4 lekkie posiłki dziennie zamiast 2–3 dużych. Dzięki temu wzrośnie twoja przemiana materii.
  • Postaw na regularność, czyli przestrzegaj stałych godzin jedzenia i zachowuj mniej więcej jednakowe przerwy między poszczegolnymi posiłkami – najlepiej trzygodzinne.
  • Każde danie komponuj tak, aby na talerzu przeważały warzywa lub owoce, a produkt bogaty w białko lub węglowodany był tylko małym dodatkiem. Podwieczorek może się składać wyłącznie z owocu lub soku.
  • Jeden dzień w tygodniu możesz się żywić tylko owocami.
  • Na czas diety, którą przy dużej nadwadze możesz stosować nawet 3–4 miesiące, ogranicz jedzenie mięsa i wędlin do dwóch stugramowych porcji tygodniowo.
  • Warzywa i owoce uzupełniaj chudym serem, jogurtami, kefirami i jajkami. Przykładowa dzienna porcja to 100 g sera, jajko, szklanka jogurtu.
Uwaga! Staraj się codziennie jeść przynajmniej trzy gatunki warzyw i ogranicz pieczywo do dwóch kromek, a kaszy, makaronu lub ryżu (zamiennie) do dwóch łyżek dziennie – po ugotowaniu.

Odchudzanie przed urlopem - menu dla ciebie

Szparagi z szynką
Składniki dla 2 osób: 2 pęczki białych lub zielonych szparagów, łyżka masła, po łyżce chudej śmietany i jogurtu, kilka plastrów chudej wędzonej szynki, 2 łyżki chudego bulionu, sól, pieprz
Sposób wykonania: Szparagi umyj, oczyść, wrzuć do wrzątku i ugotuj na półtwardo (ok. 5 minut). Odcedź. Owiń szynką i przełóż do żaroodpornego naczynia. Masło rozpuść na lekko ciepłej patelni, wymieszaj z bulionem, śmietaną i jogurtem, przypraw solą i pieprzem. Polej szparagi sosem, zapiekaj 15 minut w temp. 180 st. C.

Sałatka ze szpinaku
Składniki dla 1 osoby: 2 garście szpinaku, szklanka truskawek, 5 dag świeżego łososia, plaster mozarelli, kilka orzechów, 2 łyżeczki oliwy, po łyżeczce soku z cytryny i miodu, sól, pieprz
Sposób wykonania: Szpinak umyj, odetnij ogonki i osusz listki. Umyte truskawki przekrój na połówki. Łososia usmaż na łyżeczce oliwy, podziel na 3–4 kawałeczki. Na szpinaku ułóż łososia i truskawki, przypraw solą i pieprzem. Posyp z wierzchu pokruszoną mozarellą i orzechami, skrop sosem z oliwy, soku z cytryny i miodu.

Brokuł z fetą
Składniki dla 1 osoby: pół brokułu, pół kostki sera typu feta „light”, łyżeczka płatków migdałowych, 2 ząbki czosnku, łyżka oliwy, pół łyżeczki musztardy i miodu, kilka kropli octu balsamicznego, pieprz
Sposób wykonania: Brokuł ugotuj na parze lub w wodzie, wrzucając go do wrzątku. Płatki upraż na złoto na suchej patelni. Ser pokrój w kostkę. Wymieszaj składniki sałatki, polej sosem zrobionym z oliwy, zmiażdżonego czosnku i reszty dodatków.

Redakcja poleca

REKLAMA