Dietetyczne wskazówki na święta

Święta Bożego Narodzenia to czas pełen radości i ciepła, spotkań z rodziną, wspólnego przygotowywania wigilijnych posiłków oraz obdarowywania się prezentami. Niestety często po kilku dniach spędzonych głównie na jedzeniu świątecznych potraw, przybywa nam też zbędnych kilogramów. Co zatem zrobić, aby utrzymać szczupłą sylwetkę nie tylko przed sylwestrem, ale i przez cały rok?
/ 15.12.2011 07:39

Święta Bożego Narodzenia to czas pełen radości i ciepła, spotkań z rodziną, wspólnego przygotowywania wigilijnych posiłków oraz obdarowywania się prezentami. Niestety często po kilku dniach spędzonych głównie na jedzeniu świątecznych potraw, przybywa nam też zbędnych kilogramów. Co zatem zrobić, aby utrzymać szczupłą sylwetkę nie tylko przed sylwestrem, ale i przez cały rok?

Przede wszystkim osoby, które są na diecie odchudzającej powinny postawić sobie możliwe do zrealizowania cele – nie odchudzać się za wszelką cenę, ale nie dopuścić też do przybrania na masie ciała. Jest to znacznie prostsze do zrealizowania i nie spowoduje utraty motywacji, do dalszej pracy nad sylwetką po świętach.

Warto pamiętać, że święta Bożego Narodzenia powinny być czasem spędzonym z rodziną, na wspólnych rozmowach, dzieleniu się opłatkiem i podarunkami. Jedzenie stanowi pewien element naszej tradycji, nie powinniśmy skupiać się tylko na nim. Jeśli uroczystość organizowana jest w twoim domu znacznie łatwiej zapanować nad menu. Możesz przygotować kilka dań według zasad prawidłowego odżywiania. Umiejętnie przygotowana potrawa w „zdrowej” wersji może całkowicie przypominać tę tradycyjną.

Poznaj kilka zasad, którymi warto się kierować podczas sporządzania oraz spożywania posiłków:

  • Zastąp smażenie pieczeniem, duszeniem czy gotowaniem.
  • Zrezygnuj z panierek do ryb czy mięsa.
  • Cukier zastąp miodem naturalnym (dodawaj go 2 razy mniej niż jest w przepisie).
  • Dania przygotowane według powyższych wskazówek jedz w pierwszej kolejności. Dzięki temu nasycisz organizm, a pozostałe potrawy zjesz w mniejszych ilościach.
  • Tradycyjny barszcz czerwony, bigos z grzybami czy ryba po grecku (pieczona bez obsmażania) również nie są kalorycznymi daniami, możesz zatem po nie sięgać bez wyrzutów sumienia. To, czy i ile przytyjesz zależy przede wszystkim nie od rodzaju dania, ale od jego spożytej ilości. Warto kierować się zasadą – spróbuj wszystkiego po trochę.
  • Najbardziej tuczące są śledzie w śmietanie czy w oleju, smażone ryby w panierkach, kutia, a także kompot z suszu, do którego dodajemy z reguły duże ilości cukru.
  • W dzień Wigilii jedz staraj się nie zapominać o regularnym spożywaniu posiłków – zjedz śniadanie, drugie śniadanie i obiad. Dzięki temu podczas kolacji nie będziesz głodna/y, a co za tym idzie mniej zjesz. Warto pamiętać o tym, aby nie przejadać się, jeść powoli, dużo rozmawiać z bliskimi i jak najczęściej sięgać po wodę czy herbatę. Jeśli czujesz się najedzona/y, a rodzina namawia do spróbowania kolejnej potrawy – podziel się np. kawałkiem ciasta z partnerem czy dziećmi.
  • Pamiętaj też, żeby ograniczyć lub całkowicie zrezygnować z alkoholu, który pobudza apetyt. Jeśli chcesz możesz wypić lampkę wytrawnego lub półwytrawnego wina.

Świetną formą relaksu oraz walki z nadmiernymi kilogramami jest aktywność fizyczna. Jak najwięcej wstawaj od stołu, pomagaj gospodarzowi podczas podawania posiłków, a także zaproś rodzinę na wspólny spacer!

mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
Poradnia dietetyczna JeszFresh

Redakcja poleca

REKLAMA