Syrop z lipy

Nazwa miesiąca lipca pochodzi z natury. Bowiem to właśnie w lipcu kwitną lipy – ogromne drzewa o niezwykle pachnących kwiatuszkach. Latem pszczoły zbierają z nich nektar, który posłuży im do produkcji specyficznego miodu. Jednakże człowiek od dawien dawna samodzielnie próbował pozyskać dobrodziejstwa z kwiatów lipy wytwarzając cenny syrop niezbędny na czas jesiennych słot i srogiej zimy…
/ 15.07.2013 19:16

Nazwa miesiąca lipca pochodzi z natury. Bowiem to właśnie w lipcu kwitną lipy – ogromne drzewa o niezwykle pachnących kwiatuszkach. Latem pszczoły zbierają z nich nektar, który posłuży im do produkcji specyficznego miodu. Jednakże człowiek od dawien dawna samodzielnie próbował pozyskać dobrodziejstwa z kwiatów lipy wytwarzając cenny syrop niezbędny na czas jesiennych słot i srogiej zimy…

Syrop z lipy

Fot. Depositphotos

Drzewo lipowe raczej każdy z nas widział i to zwykle piękne okazy będące Pomnikami Przyrody. Są to potężne drzewa mające czarną, szorstką korę oraz rozłożyste korony. Liście lipy są małe, sercowatego kształtu, poprzecinane „siecią naczynek”. Kwiaty zaś delikatne, jasno-żółtego koloru. Mają słodki, przyjemny zapach, który wabi owady.

W ziołolecznictwie wykorzystuje się głównie napar (herbatkę) z kwiatów lipy, która działa napotnie. Jest zatem wskazana w łagodzeniu gorączki towarzyszącej infekcjom. Lipa także działa moczopędnie, przeciwskurczowo, lekko uspokajająco, łagodzi bóle głowy oraz poprawia wydzielanie żółci w wątrobie.

Kiedy zbieramy kwiaty lipy?

Od samego początku jej kwitnienia. W różnych miejscach Polski lipa kwitnie w innym czasie, przykładowo najpóźniej w rejonach górskich, najwcześniej na terenach miejskich. Do syropu z lipy najlepiej wykorzystywać świeże kwiaty lipy oraz ich przylistki, ale ważne, by zbierać je na terenach wiejskich i leśnych, a nie w centrum miasta.

Przepis na syrop z lipy

Potrzebne składniki:

100-150g świeżych kwiatów lipy (mogą być bez przylistków, jak również w połowie ilości z przylistkami)
1 litr syropu: 1kg cukru rozpuścić w 1 litrze wrzątku
1 cytryna

Przygotowanie:

Kwiaty opłukać na durszlaku i lekko osuszyć na czystej ściereczce. Następnie przekładamy je do wysokiego słoja (około 2-litrowego) i zalewamy gorącym syropem z cukru i wody. Następnie wyciskamy do słoja sok z całej cytryny. Słój przykrywamy ściereczką i zostawiamy tak na 2 dni, od czasu do czasu przemieszując miksturę. Po upływie 2 dni cedzimy syrop przez sito i przelewamy do butelek lub małych słoiczków. Zakręcamy i pasteryzujemy (czyli zakręcone słoiczki i butelki zagotowujemy w garnku wyścielonym ściereczką, tak długo, aby zakrętka pod wpływem uciśnięcia palcem się nie odbijała – zwykle około 15-20min). Pasteryzowany syrop przechowujemy w piwnicy, niepasteryzowany w lodówce. Po otwarciu zawsze przechowujemy resztę syropu w chłodnym miejscu lub lodówce.

Syrop można stosować w okresach zwiększonej zapadalności na przeziębienia i grypę, pomocniczo w zwalczaniu przeziębień i infekcji oddechowych, a także jako aromatyczny „słodzik” do herbaty lub wody mineralnej.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
/14.06.2018 18:30
Właśnie zrobiłam z tego przepisu.
/04.02.2017 17:28
Podając ten syrop pszczołom do przerobienia możemy otrzymać wspaniały ziołomiód lipowy czyli prawie miód lipowy o bardzo wysokiej koncentracji ekstraktu ziołowego.
/05.07.2015 14:32
Lubie takie syropki...idę zbierać lipę ...można ja też suszyć i pić z niej herbatkę. Polecam.
POKAŻ KOMENTARZE (2)