Syrop z czosnku fot. Adobe Stock

Syrop z czosnku - przepis, sposób przygotowania, działanie

Syrop z czosnku to naturalny sposób na walkę z przeziębieniem i grypą. Poznaj przepis, sposób przygotowania, działanie i dawkowanie zdrowego syropu z czosnku.
Marta Kosakowska / 13.11.2019 15:47
Syrop z czosnku fot. Adobe Stock

Syrop z czosnku wzmacnia odporność organizmu oraz działa wspomagająco w leczeniu przeziębienia i grypy. Poleca się go również na infekcje, choroby górnych dróg oddechowych i dla wzmocnienia odporności. Do jego przygotowania potrzebujesz czosnek, miód, wodę i sok z cytryny.

Działanie syropu z czosnku

Lecznicze właściwości czosnku doskonale wiedziały już nasze babki. Zawarta w nim allicyna ma silne działanie bakteriobójcze, dzięki czemu czosnek doskonale sprawdza się w roli naturalnego antybiotyku. To jeden z domowych sposobów na przeziębienie.

Jeśli nie chcemy spożywać czosnku na surowo, możemy przygotować z niego naturalny syrop, który w okresach wzmożonych zachorowań, jak wiosną czy jesienią, wzmocni odporność wszystkich członków rodziny. A jeśli już dopadnie nas infekcja, wspomoże i przyspieszy leczenie.

Na jakie dolegliwości polecany jest syrop z czosnku?

  • osłabiona odporność organizmu,
  • infekcje, przeziębienie, grypa,
  • choroby górnych dróg oddechowych.

Syrop z czosnku - przepis

Wystarczy kilka prostych składników, by po dobie od przygotowania, móc korzystać z prozdrowotnych właściwości czosnku.

Składniki:

  • 2-3 główki czosnku,
  • 6 łyżeczek miodu naturalnego,
  • 3 cytryny,
  • 1 szklanka chłodnej wody (przegotowanej lub mineralnej).

Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie syropu rozpoczynamy od przeciśnięcia przez praskę czosnku oraz wyciśnięcia soku z cytryn. Wszystko mieszamy z miodem i wodą.
  • Tak przygotowany syrop należy odstawić około 24 godziny, a następnie przecedzić.
  • Gotowy syrop wlewamy do szklanej buteleczki.

Syrop z czosnku - dawkowanie

Dawkowanie jest uzależnione od celu stosowania. Dla sezonowego wzmocnienia odporności można go podawać 2 razy dziennie. W celu leczenia przeziębienia lub grypy - stosować 3 razy dziennie.

Więcej przepisów na domowe syropy:
Jak zrobić syrop z cebuli, czosnku i miodu?
Syrop z cebuli: przepis, dawkowanie, właściwości

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (12)
/28.09.2019 17:55
/tak jest fajnie pięknie wszystko już wiemy ,no dobra ,ale ile tego syropu brać na raz na przeziębienie , a ile na wzmocnienie organizmu, ktoś dopisze dawkowanie i ile razy dziennie
/07.11.2018 16:13
Natrętna reklama fosidolu skutecznie zniechęca pewnie większość myślących ludzi
/13.10.2018 22:51
lekko chory dobrze pisze. Poza tym, warto też podać informację jak długo taki syrop może stać. I czy trzymać go w lodówce (raczej tak, ale zawsze warto napisać)?
POKAŻ KOMENTARZE (9)