Napój ogórkowy i napoje z miodem – przepisy

napoje zdrowotne
Smaczne, zdrowe i o wielu nieocenionych właściwościach – takie właśnie są napoje, na które przepisy znajdziesz w tym artykule!
/ 08.04.2016 09:57
napoje zdrowotne

Napój ogórkowy na czosnku

 

Napój ten jest bardzo pomocny w przeziębieniach, wzmacnia odporność organizmu, jest skuteczny w leczeniu reumatyzmu, przeciwdziała infekcjom, obniża poziom cholesterolu we krwi.

Składniki: dwie szklanki kwasu z kiszonych ogórków, pięć główek czosnku, odrobinę sproszkowanego korzenia z imbiru.

Należy obrać czosnek i drobniutko pokroić, następnie umieścić w słoiku i zalać kwasem z kiszonych ogórków, po czym dodać odrobinę imbiru do smaku. Całość pomieszać, zakręcić słoik i odstawić na dwa tygodnie w chłodnym, przyciemnionym miejscu. Tak gotowy napój najlepiej pić na czczo i wieczorem przed kolacją, można też, zależnie od smakowych upodobań, nieco go rozcieńczyć przegotowaną wodą.

Zobacz też: Jak jeść nasiona chia? Przepisy!

Napoje z miodem

  1. Miód rozcieńczony sokiem z cytryny w proporcjach 2:1 dokładnie należy wymieszać. Jest to skuteczny środek w przeziębieniach, grypie, anginie. Pić dwa lub trzy razy dziennie.
  2. Łyżkę miodu rozpuścić w szklance gorącego, przegotowanego mleka, doprawić nieco masłem, wymieszać. Przydany w chorobach gardła, w przeziębieniach.
  3. Do ¾ szklanki przegotowanej, ostudzonej wody dodajemy dwie łyżki miodu gryczanego, do smaku doprawiamy odrobiną soku z cytryny, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin. Ten rodzaj miodu sprawdzony jest w leczeniu chorób układu krążenia, obniża ciśnienie krwi.
  4. Pół szklanki posiekanej drobno cebuli połączyć ze szklanką miodu. Odstawić na godzinę, a następnie zagotować i przecedzić. W ten sposób przygotowany syrop spożywać należy dwa razy dziennie po jednej łyżce, ewentualnie dodając do ciepłego, przegotowanego mleka. Polecany zwłaszcza w grypie, anginie, przeziębieniach.
  5. Pół szklanki płynnego miodu połączyć z pół szklanki posiekanej cebuli i do tego dodać drobniutko pokrojonych 5 ząbków czosnku. Całość dokładnie wymieszać, dobrze zakręcić w słoiku i umieścić w ciepłym miejscu. Po kilku godzinach gotowy do spożycia. Trzymać w lodówce, wypijać 3 łyżki dziennie w stanach zapalnych gardła, przy suchym kaszlu.
  6. Balsam na aloesie i orzechach: kilka liści dojrzałego aloesu przetrzymać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce, przez okres dwóch tygodni, następnie poodcinać kolce i zmiksować, tak aby otrzymać 100 gram zmielonego owocu. Do tego dodać 500 gram rozdrobnionych orzechów włoskich i 500 gram luźnego miodu. Doprawić do smaku odrobiną soku z cytryny. Całość starannie wymieszać i spożywać 2-3 razy dziennie. Balsam polecany jest dla wzmocnienia odporności organizmu, zwłaszcza w okresie jesienno-zimnym. Wykazuje właściwości przeczyszczające.

Zobacz też: Sosna – jak wykorzystać ją dla zdrowia?

Źródło: wydawnictwo PRINTEX.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA