trujące ziemniaki fot. Adobe Stock

Wyrzuć ziemniaki, które tak wyglądają. Są trujące!

Te dwie cechy kartofli powinny wzbudzić naszą czujność, a warzywa, u których je obserwujemy, zamiast na talerz powinny trafić do kosza na śmieci.
Marta Słupska / 03.10.2019 12:56
trujące ziemniaki fot. Adobe Stock

Są pyszne i na stałe wpisały się już w polską kuchnię. Kto z nas przynajmniej raz w tygodniu nie je gotowanych, pieczonych lub smażonych ziemniaków? Dużą popularnością w naszym kraju cieszą się też typowo ziemniaczane dania: frytki, puree czy kluski przygotowywane z kartofli.

I nic dziwnego – ziemniaki są niskokaloryczne, mają też wiele witamin i minerałów, m.in. witaminę C, potas, fosfor i beta-karoten. Tylko czy na pewno każdy kartofel jest tak zdrowy? Okazuje się, że niektóre sztuki lepiej omijać szerokim łukiem. Należą do nich ziemniaki z pędami i te zielone.

Ziemniak wypuszcza pędy

Zbyt długo przechowywane kartofle tracą swoje wartości odżywcze. Na proces ten wpływa też niewłaściwe przechowywanie: w pomieszczeniach zbyt jasnych i za ciepłych. Wówczas ziemniaki zaczynają szybciej kiełkować, co oznacza, że ich materiał zapasowy zbiera się w kiełku, który rośnie, natomiast sama bulwa zmienia z czasem swój wygląd: staje się pomarszczona i miękka. Tym samym traci swoje wartości odżywcze.

Czy takie ziemniaki wolno jeść? I tak, i nie. Wiele zależy od tego, jak długo leżą – jeśli nie są zbyt miękkie, można poddać je obróbce termicznej, jednak bezwzględnie należy pozbyć się pędów, gdyż są trujące.

Zjedzenie pędów ziemniaka może skutkować objawami podobnymi do tych, które pojawiają się przy zatruciu bakteryjnym: bólami brzucha, biegunką, wymiotami, nudnościami i gorączką, a nawet halucynacjami.

ziemniak z pędami

fot. Adobe Stock

Ziemniak ma zielony kolor

Taka barwa także wiąże się z tym, że kartofel jest źle lub za długo przechowywany. Może się też pojawić, gdy nie jest dobrze przysypany ziemią na polu. Zielony ziemniak to znak ostrzegawczy: zawiera on trujące substancje z solaniną i chakoniną na czele.

Solanina działa poprzez uszkadzanie błon komórkowych. Gdy spożyjemy jej za dużo (wiele zależy od konkretnej zawartości toksyny w warzywie, naszej masy ciała czy tolerancji), możemy doświadczać nudności, bólów brzucha, wymiotów, biegunki, pocenia się i bólów głowy.

Zielonych ziemniaków nie powinno się podawać szczególnie dzieciom. Warto dodać, że obróbka termiczna nic tu nie da – solanina nadal będzie nam zagrażać.

Solaniną możemy się zatruć nie tylko jedząc zielone ziemniaki, ale też inne niedojrzałe warzywa, np. pomidory czy paprykę.  

Inne artykuły na temat ziemniaków:
Wszystko o... inhalacjach z ziemniaków na infekcje
Wartości odżywcze ziemniaków 

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)