POLECAMY

5 wielkanocnych przepisów, które podreperują przemianę materii

Zobacz świąteczne przepisy, dzięki którym nie będziesz czuła się przejedzona!
5 wielkanocnych przepisów, które podreperują przemianę materii fot. Fotolia
Trudno uniknąć nadprogramowych kalorii podczas Świąt Wielkanocnych. W te dni pochłaniasz przeciętnie 5-6 tysięcy kalorii dziennie, a więc przynajmniej dwukrotnie więcej niż wynosi dzienne zapotrzebowanie. Bo jak niby oprzeć się mazurkom, tradycyjnej babce czy czekoladowym pisankom?
Okazuje się, że można! Poznaj 5 przepisów z książki Beaty Pawlikowskiej "Szczęśliwe garnki Extra" i zainspiruj się nimi w te Święta.

1. Mazurek jabłkowy z figami i orzechami

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnego mazurka. Proponujemy niekonwencjonalną wersję tego pysznego ciasta.
 
Składniki:
  • 7 łyżek kaszy jaglanej
  • pół słodkiego soczystego jabłka
  • ok. pół szklanki świeżo wyciśniętego soku ze słodkich jabłek (np. Ligoli)
  • niecała szklanka ciemnych rodzynek
  • 2 łyżki ciemnego siemienia lnianego
  • 7 suszonych fig
  • niecała szklanka łuskanych orzechów włoskich
  • 2 garści nasion dyni
  • 3 goździki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 5 łyżek mąki jaglanej
  • 7 łyżek mąki jęczmiennej
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Do garnka wlej około dwóch szklanek gorącej wody. Dodaj opłukaną kaszę jaglaną i ćwierć łyżeczki dobrej, nierafinowanej soli. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż kasza będzie miękka i wchłonie całą wodę. W misce wymieszaj: sok z jabłek, jabłko starte na grubej tarce ze skórką, rodzynki, siemię lniane, figi pokrojone w paseczki, z grubsza posiekane orzechy, nasiona dyni, cynamon, goździki i kurkumę. Dodaj gorącą kaszę, dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę gryczaną i jęczmienną, wymieszaj. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 
 
Piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjmij gorące ciasto z piekarnika i posyp je na wierzchu czekoladą posiekaną nożem na wiórki. Kiedy ostygnie, pokrój na kawałki i udekoruj kawałeczkiem figi i orzecha.

2. Gulasz z ciecierzycy

Na wielkanocny obiad proponujemy gulasz z ciecierzycy. Na pewno zaskoczysz swoją rodzinę, która przyzwyczajona jest do tradycyjnych flaczków czy rosołu. Danie z książki Beaty Pawlikowskiej "Szczęśliwe garnki Extra" jest smaczne i wygląda bardzo wiosennie!
 
Składniki:
  • 7 suszonej ciecierzycy (namocz poprzedniego dnia wieczorem i zostaw do rana)
  • 1 mały brokuł
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • pół pęczka naci pietruszki
  • mały pomidor
  • 3 liście laurowe
  • pół łyżeczki suszonej kolendry
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • ćwierć łyżeczki kurkumy
  • szczypta soli
  • świeża kolendra

Sposób przygotowania: 

Do garnka wlej około trzech szklanek gorącej wody. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. Dodaj marchewkę pokrojoną w słupki i ziemniaki pokrojone w kostkę. Następnie dodaj liście laurowe, suszoną kolendrę i bazylię. Dorzuć szczyptę dobrej, nierafinowanej soli i opłukaną, odsączoną ciecierzycę. Dodaj posiekaną nać pietruszki i drobno posiekanego pomidora. Dodaj kurkumę i jeśli potrzeba, gorącej wody. Dodaj brokuł podzielony na mniejsze kawałki. Po dodaniu każdego ze składników pamięta, by wymieszać je i gotować przez co najmniej minutę.  
Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 15–20 minut – aż ciecierzyca będzie miękka, a brokuł wciąż chrupki. Podawaj ze świeżą kolendrą.

Fot. Beata Pawlikowska "Szczęśliwe garnki Extra"

3. Pasta z bobu z awokado i kolendrą

Jako dodatek do potraw czy przystawkę możesz przygotować pastę z bobu z awokado i kolendrą. Takie lekkie danie przyda się, gdy będziesz chciała odpocząć od ciężkostrawnych posiłków czy słodkości. 
 
Składniki:
  • 0,5 kg świeżego bobu
  • 1 dojrzale awokado
  • nać pietruszki
  • pęczek świeżej kolendry
Sposób przygotowania: 
Ugotuj bób w lekko osolonej wodzie. Kiedy będzie miękki i wciąż gorący, obierz go z łupinek i rozgnieć widelcem. Dodaj rozgniecione widelcem awokado i posiekane zioła. Dokładnie wymieszaj. Idealnie pasuje do domowego, żytniego chleba na naturalnym zakwasie.

4. Sałatka z kolendrą i kaszą gryczaną

Jeśli znudziły ci się świąteczne jarzynowe sałatki i masz ochotę na coś zupełnie innego, mamy dla ciebie fenomenalny przepis z książki Beaty Pawlikowskiej. Sałatka z kolendrą i kaszą gryczaną zachwycą twoich gości bogactwem kolorów i smakiem. Możesz podawać ją z mięsem albo osobno. 
 
Składniki: 
  • szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • kilka najmniejszych ugotowanych brukselek
  • 1 malinowy pomidor
  • 2 ogórki małosolne
  • duża garść świeżej kolendry
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:
Wymieszaj ostudzoną kaszę z drobno pokrojonym pomidorem, ogórkami pokrojonymi
w plasterki, siekaną kolendrą i szczyptą soli. Na wierzchu ułóż brukselki przekrojone.
 
Fot. Kolaż polki.pl/Beata Pawlikowska "Szczęśliwe garnki Extra"

5. Lemoniada arbuzowa

Wiosna to czas radości i barw. Wśród bazi, pisanek, żółtych kurczaczku i kicających króliczków nie może zabraknąć kolorowych soków. Proponujemy zdrową i szybką w przygotowaniu lemoniadę arbuzową. Jest idealna na Wielkanoc! 
 
Składniki:
  • 1 cytryna
  • 1 plaster dużego arbuza
  • garść świeżej mięty
  • woda mineralna
Sposób przygotowania:
Wyciśnij sok z jednej cytryny i dużego plastra arbuza. Zmiksuj garść świeżej mięty z wodą mineralną. Wymieszaj sok z miętową wodą i dodałam kilka kostek lodu.
 

Więcej świetnych przepisów Beaty Pawlikowskiej znajdziecie w książce "Szczęśliwe garnki Extra" (wydawnictwo Edipresse Książki) - już w sprzedaży!

 
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)