Przygotowanie 20 min
Pieczenie ok. 35 min
Porcja (3 połówki ziemn.) 420 kcal
Koszt porcji 3,10 zł
Składniki na 4 porcje:
- 6 dużych ziemniaków
- 4 duże płaty śledziowe z oliwy
- 1,5 szklanki śmietany 18-proc.
- duże jabłko
- cebula
- 2 kiszone ogórki
- pęczek koperku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżeczki rozmarynu
- pieprz
- sól
- olej
Sposób wykonania:
1. Ziemniaki wyszoruj, przekrój wzdłuż na pół.
2. W misce wymieszaj rozmaryn z paprykami, sporą szczyptą pieprzu i soli, polej kilkoma łyżkami oleju, włóż ziemniaki, wymieszaj, aby pokryły się przyprawami. Ułóż na blasze i piecz do miękkości (190 st.).
3. Śmietanę wymieszaj z posiekaną cebulą, obranymi i pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami i jabłkiem oraz koperkiem. Dodaj pokrojone w paski śledzie. Sos dopraw pieprzem i ew. szczyptą soli.
4. Upieczone ziemniaki podawaj obłożone sosem śledziowym.
Kulinarne inspiracje - forum >>