Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 3 ugotowane piersi z kurczaka
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 6 plastrów bekonu
- 2 awokado
- 3 jajka
- 3 pomidory
- 100 g sera pleśniowego
- 1 puszka kukurydzy (ok. 200 ml)
- 1 pęczek szczypiorku
Na sos:
- 3 łyżki czerwonego octu winnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżeczki musztardy dijon
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 10 łyżek oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
Sprawdź przepis Magdy Gessler na sałatkę z kurczakiem!
- Sałatę umyj, osusz i porwij na kawałki.
- Jajka ugotuj na twardo i pokrój w ćwiartki.
- Z awokado usuń pestkę, obierz je i pokrój w półplasterki.
- Pomidory pokrój w ćwiartki, kurczaka w plasterki.
- Szczypiorek pokrój na dwucentymetrowe kawałki.
- Z bekonu upraż skwarki. Ser pokrój w słupki.
- Kukurydzę opłucz z zalewy.
- Składniki sałatki układaj rzędami obok siebie na płaskim talerzu.
- Wszystkie składniki sosu wymieszaj na emulsję.
- Tuż przed podaniem polej nim sałatkę.
Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler" (premiera 17 IV)