Pieczeń rzymska z jajkiem i marchewką

Pieczeń można też podawać na zimno, jako przekąskę lub jako dodatek do chleba
/ 07.04.2011 12:04

Przygotowanie: 25 min
Pieczenie: 45 min
Porcja: 370 kcal

Składniki dla 6 osób:
- 1 kg mięsa mielonego
- 4 jajka
- duża cebula
- 1/2 opakowania mrożonych minimarchewek
- łyżka ostrej musztardy
- 3 łyżki bułki tartej
- majeranek
- łyżeczka przyprawy typu vegeta
- sól, pieprz
- olej

Sposób wykonania:
1. Ugotuj na twardo 3 jajka, ostudź, obierz. W posolonej wodzie ugotuj minimarchewki zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Odcedź, przestudź.

2. Cebulę oczyść, drobno posiekaj i dodaj do mięsa. Dosyp bułkę tartą, wbij ostatnie jajko, dodaj 2–3 łyżki wody, musztardę, vegetę, 1/2 łyżeczki majeranku, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj składniki na jednolitą masę.

3. Masę mięsną cienko rozwałkuj między dwoma sporymi kawałkami folii przezroczystej. Zdejmij wierzchni płat folii i na mięsie, wzdłuż dłuższego boku,
ułóż jajka oraz marchewkę. Następnie zwiń w roladę i umieść ją w formie keksowej. Wierzch posmaruj olejem.

4. Mięso piecz 45 minut w temp. 190 st. Pieczeń podawaj z ziemniakami z wody i mizerią lub marchewką z groszkiem. Można też poodać sos koperkowy.

Kulinarne inspiracje - forum >>