Przygotowanie 15 min (+ marynowanie 2 godz.)
Pieczenie 90 min
Porcja ok. 310 kcal
Przepis na 8 porcji:
- pierś z indyka o wadze 2 kg
- pęczek natki pietruszki
- 1/2 pęczka bazylii
- 4 duże ząbki czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 3 kolorowe papryki
- sok z połowy cytryny
- 6 łyżek oliwy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Czosnek obierz, wraz z opłukanymi ziołami posiekaj, przełóż do miseczki. Dodaj przyprawy, sok z cytryny, oliwę. Wymieszaj.
2. Mięso opłucz, osusz, długim nożem natnij kieszeń. Połową zalewy natrzyj środek mięsa, resztą natrzyj wierzch. Chłodź 2 godziny. Papryki oczyść, pokrój w paski. Nadziej pierś, zepnij wykałaczkami. Ułóż na blasze, piecz 1,5 godziny, polewając często powstałym sosem. W razie potrzeby podlej pieczeń kilkoma łyżkami wody.
Kulinarne inspiracje - forum >>
Pieczeń z indyka faszerowana papryką
Jeśli chcesz, by pieczeń miała jeszcze intensywniejszy ziołowy aromat, dodaj do zalewy 2 łyżeczki ziół prowansalskich