Pasztet z wątróbki i kurczaka - przepis, składniki i przygotowanie

Pyszny pasztet z wątróbki i kurczaka!
Weronika Kwaśniak / 27.03.2014 08:00
DRUKUJ PRZEPIS
Pasztet z wątróbki i kurczaka - przepis, składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 duży kurczak
  • 20 dag wątróbki drobiowej
  • 2 pietruszki
  • 1 marchewka
  • 1/2 małego selera
  • 1 duża cebula
  • 1 duży suszony grzybek
  • 1 kajzerka
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 10 dag suszonej żurawiny
  • sok z cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • suszony tymianek
  • sól
  • pieprz
  • masło i bułka tarta do foremki
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na pasztet z wątróbki i kurczaka!

  1. Kurczaka ugotuj z grzybkiem, pietruszkami, marchewką i selerem.
  2. Następnie wyjmij z wywaru, oddziel od kości.
  3. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż z posiekaną cebulą.
  4. Dodaj wątróbkę i smaż wszystko razem 10 minut.
  5. Kajzerkę namocz w wywarze z gotowania kurczaka.
  6. Mięso zmiel 3 razy z duszonym boczkiem z wątróbką, gotowanymi jarzynami, namoczoną kajzerką.
  7. Żółtka utrzyj z masłem.
  8. Białka ubij na sztywno.
  9. Żółtka i białka domieszaj do masy.
  10. Wsyp żurawinę, wymieszaj.
  11. Foremkę wysmaruj masłem, wysyp bułką, nałóż masę.
  12. Piecz 2 godziny w 180 stopniach.
  13. Przed wyjęciem z foremki dobrze ostudź.

Sprawdź inne przepisy wielkanocne:

DRUKUJ PRZEPIS