Przygotowanie 40 min * pieczenie 15 min * 1 porcja – ok. 170 kcal
Składniki na 30 porcji:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła lub margaryny
- 10 dag cukru pudru
- 1 żółtko
- puszka brzoskwiń lub mandarynek
- 10 dag płatków migdałowych
- tabliczka białej czekolady
- 1 łyżka masła
- gotowa polewa czekoladowa deserowa
- 1 pomarańcza lub 2–3 mandarynki
- kilka winogron do dekoracji
Sposób wykonania:
1. Schłodzone masło posiekaj z mąką i cukrem pudrem. Rozkrusz w palcach, dodaj żółtko, szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą, włóż na 2–3 godziny do lodówki.
2. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Wyłóż nim prostokątną blachę, uformuj wysoki brzeg. Piecz ok. 15 min w 190 st. C, ostudź.
3. Białą czekoladę połam na kawałki, dodaj masło, rozpuść w kąpieli wodnej (wstawiając naczynie z czekoladą do większego garnka z gorącą wodą). Wymieszaj z płatkami migdałowymi.
4. Brzoskwinie osącz, pokrój na cząstki, ułóż na spodzie ciasta. Brzegi obłóż cząstkami pomarańczy i winogronami. Brzoskwinie zalej białą masą czekoladowo-migdałową, zastudź. Udekoruj polewą czekoladową, schłodź.