Liczba porcji: 8
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 4 blaty waflowe
- puszka gotowej masy kajmakowej lub krówkowej
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 5 dag masła
- 20 dag różnych orzechów
Wierzch:
- 2 tabliczki białej czekolady
- 5 łyżek tłustego mleka
- 3 dag zmielonych migdałów
Lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- sok z cytryny
- szczypta kurkumy
Przygotowanie:
Zobacz przepis na mazurek kajmakowy na waflach!
- Czekoladę gorzką rozpuść na parze, po czym dodaj do niej masło.
- Zestaw z ognia i mieszaj, aż masło się rozpuści.
- Dodaj masę kajmakową z puszki.
- Połowę mieszanych orzechów zmiel, resztę posiekaj. Wsyp do masy.
- Masą przełóż blaty waflowe, przykryj deseczką i dociśnij. Odstaw na 2 godziny.
- Odetnij po 2,5 cm wafli z każdego brzegu.
- Z cukru pudru, szczypty kurkumy i soku z cytryny przygotuj gęsty lukier.
- Z odciętych kawałków zrób rant, przyklej do mazurka za pomocą lukru.
- Resztą lukru polej wierzch rantów.
- Czekoladę białą podgrzej, mieszając z mlekiem.
- Wsyp do niej migdały.
- Masę nałóż na wierzch mazurka.
- Odstaw na godzinę.
- Dowolnie udekoruj.
Nasza rada: Masę kajmakową możesz też otrzymać, gotując ok. 3 godziny puszkę ze słodzonym mlekiem skondensowanym. Puszka być musi cały czas zanurzona w wodzie!