Mazurek biszkoptowy na andrutach - przepis

Czy istnieje bardziej tradycyjne ciasto wielkanocne niż prawdziwy, słodki mazurek? Nie! Dlatego koniecznie musisz go przygotować na święta! Sprawdź przepis!
/ 21.03.2013 06:19
DRUKUJ PRZEPIS
Mazurek biszkoptowy na andrutach - przepis fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 590 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:
  • 2 andruty
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 25 dag ulubionych posiekanych bakalii (rodzynki, figi, daktyle, orzechy, smażona skórka pomarańczowa)
  • 30 dag białej czekolady
  • 25 dag prawdziwego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • skórka otarta z cytryny
Przygotowanie:
  1. Andruty przytnij do kwadratowej formy o boku 25 cm. Na jej dnie ułóż  jeden andrut. Białka ubij na sztywno, ucierając dodaj cukier. Delikatnie mieszając dodaj żółtka i mąkę. Wrzuć bakalie. Masę wyłóż na andrut, przykryj drugim andrutem. Lekko dociśnij. Piecz 15 min (185 st.).
  2. Czekoladę roztop na parze, 2/3 czekolady  posmaruj wierzch mazurka. Masło utrzyj z cukrem pudrem, skórką z cytryny i resztą  czekolady. Masę przełóż do szprycy. Udekoruj wierzch mazurka.

Zobacz także inne przepisy na wielkanocne mazurki!


DRUKUJ PRZEPIS