Liczba porcji: 8
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 1 litr bulionu drobiowego, najlepiej domowego
- 2 łyżki żelatyny
- 8-9 dużych plastrów szynki
- 2 duże jajka
- 1/2 małej główki brokułu
- 1/2 puszki kukurydzy
- sól
- pieprz
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na jajka wielkanocne w galarecie!
- Jajka ugotuj na twardo, obierz, przekrój na pół.
- Żelatynę namocz w 4 łyżkach wody.
- Bulion zagrzej, dodaj czosnek i gotuj na małym ogniu 2 minuty.
- Dopraw sporą ilością pieprzu, szczyptą soli oraz sokiem z cytryny.
- Dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści.
- Ostudź. Brokuł podziel na różyczki, obgotuj około 4 minut w lekko osolonym wrzątku.
- Przelej zimną wodą i dobrze osącz.
- Kukurydzę osącz na sitku.
- Kilka łyżek bulionu wylej na dno naczynia, wstaw do lodówki.
- Następnie ułóż połówki jajek, połowę różyczek brokułu, polej bulionem i odstaw do lodówki.
- Gdy galaretka zacznie tężeć, ułóż plasterki szynki zawinięte w ruloniki, posyp kukurydzą oraz pozostałymi różyczkami brokułu.
- Polej bulionem. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
- Przed podaniem naczynie zanurz w gorącej wodzie, galaretę wyjmij na półmisek i podawaj z chrzanem.