Składniki:
- 5 pomidorów lub puszka pomidorów bez skórki
- 15 dag kiełbasy
- 20 dag szynki gotowanej
- 2 szklanki soku pomidorowego
- kieliszek białego wina
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny instant
- 3–4 krople tabasco
- sól selerowa
- łyżeczka cukru
- łyżeczka mielonej papryki
Do dekoracji:
- cząstki jajka na twardo
- szczypiorek
Przygotowanie:
- Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, usuń pestki i drobno pokrój (jeśli są to pomidory z puszki, wystarczy je osączyć i pokroić). Obraną z osłonki kiełbasę i szynkę pokrój w kostkę.
- Sok pomidorowy i wino wlej do rondla, przypraw solą, sosem tabasco, cukrem i papryką. Podgrzej na małym ogniu. Żelatynę rozpuść w gorącej zalewie, przestudź.
- Do formy z ozdobnym dnem wlej niewielką ilość tężejącej galarety. Przez chwilę poruszaj formą, tak aby galareta pokryła dokładnie całą powierzchnię foremki.
- Gdy galaretka zastygnie, włóż wędlinę i pomidory, zalej pozostałą galaretą, zastudź. Przed podaniem galaretę wyłóż na półmisek, posyp szczypiorem, udekoruj cząstkami jajek.