Dodatki do mięs, drobiu i ryb

Dodatki do mięs, drobiu i ryb fot. Fotolia/Kolaż Polki.pl
Pyszne potrawy wielkanocne możesz podawać z mnóstwem dodatków. Zobacz, które z nich najbardziej pasują do mięsa, drobiu oraz ryb!
/ 27.03.2013 15:48
Dodatki do mięs, drobiu i ryb fot. Fotolia/Kolaż Polki.pl

Indyk

  • Owoce. Świeże albo suszone (jabłka, gruszki, śliwki) możesz udusić np. z bulionem i winem albo obłożyć nimi mięso pod koniec pieczenia.
  • Ziemniaki opiekane. Przed pieczeniem pokrój je w talarki, obgotuj, osącz, wyłóż na blachę, przypraw i skrop olejem.

Kurczak

  • Sałata. Masłowa albo miks różnych odmian polane lekkim, smakowym sosem winegret będą tak samo lekkostrawne jak danie główne.
  • Frytki. To świetny dodatek do pieczonego drobiu, ale też ryb. Aby były chrupiące, przygotuj je tuż przed podaniem.

Kaczka

  • Buraczki. Ich lekka słodycz podkreśla smak tego mięsa. Ugotowane zetrzyj i dopraw, ewentualnie przesmaż na tłuszczu.
  • Borówka. Podobnie jak żurawina w postaci dżemu lub konfitury wydobywa z kaczki szlachetny smak.

Włowina

  • Kasza. Np. jęczmienna, gryczana doskonale podkreśli smak zrazów albo sztufady. Aby ładnie wyglądała na talerzu, podaj ją w postaci gałek.
  • Kiszone ogórki. Ich kwaśność harmonizuje z wyraźnym smakiem tego mięsa. Możesz je dodać do surówki.

Wieprzowina

  • Kapusta. Może być w postaci surówki, kiszonki czy jarzynki. Każda z nich dobrze komponuje się z daniami z wieprzowiny.
  • Ziemniaki z wody. Idealnie pasują zwłaszcza do wieprzowiny z sosem (np. z pieczenia, duszenia).

Ryba

  • Brokuł. Ugotowany na półmiękko dobrze komponuje się przede wszystkim z rybą pieczoną. Przy okazji dodaje potrawie koloru.
  • Ryż. Biały lub pełnoziarnisty będzie wyglądał apetycznie, jeśli ugotujesz go z niedużym dodatkiem ryżu dzikiego.