Świąteczne, roślinne dekoracje

Nic lepiej nie podkreśli radosnej atmosfery świątecznego stołu niż kolorowe dekoracje z kwiatów i roślin.
Wiosna to pora, gdy w kwiatowych propozycjach możemy wybierać i przebierać. Sięgnijmy zarówno po kwiaty cięte (np. tulipany, narcyzy), jak i doniczkowe (m.in. hiacynty, krokusy, prymulki i niezapominajki). Tylko od naszej wyobraźni zależy, jakie stworzymy z nich kompozycje. Ważne, by było kolorowo i radośnie! Roślin doniczkowych po przekwitnięciu nie wyrzucaj, tylko – jeśli masz taką możliwość – przesadź do ogródka, gdzie zakwitną w przyszłym roku.

Gałązki kwiecia
Nie zapomnij, by w twoim domu Wielkanoc zakwitła kwiatami:
- Już dziś wybierz się na spacer i przynieś z niego gałązki brzozy, forsycji, wiśni. Wstawione do wazonu na święta wypuszczą listki i kwiatki.
- Kup rzeżuchę – musisz ją wysiać około 10 dni wcześniej.
- Pamiętaj, że ciętych narcyzów nie wolno mieszać z innymi kwiatami, bo szybko zwiędną.

Tarnina
Na pamiątkę cierpienia Chrystusa w okresie wielkanocnym pleciono w wielu krajach koronę cierniową. W Polsce najczęściej używano do tego gałązek tarniny, krzewu gęsto pokrytego ostrymi cierniami.







Wierzba
Gałązki z puchatymi baziami są częścią palm święconych w Niedzielę Palmową. W symbolice chrześcijańskiej wierzba jest wyobrażeniem drzewa miłującego życie, ponieważ rośnie w każdych warunkach.

Bukszpan
Gałązkami tej wiecznie zielonej rośliny ozdabiamy koszyczek ze święconką, dekorujemy talerze z pisankami.
Podobnie jak barwinek, cis i gałązki borówek leśnych jest symbolem nieśmiertelności.


Passiflora
Jej nazwa pochodzi od słowa passio – męczeństwo. Wzięła się stąd, że jej kwiat przypomina narzędzia Męki Pańskiej. Płatki symbolizują ostrze włóczni, słupki – gwoździe, potrójny rząd włosków – koronę cierniową.






Rzeżucha
Zwyczaj wysiewania jej na Wielkanoc datuje się od czasów Władysława Jagiełły. W Europie poznano ją dzięki Rzymianom. Jest symbolem odradzającego się życia i sił witalnych.

Wyhoduj sama
Potrzebne ci będą: opakowanie lub dwa nasion rzeżuchy (ok. 2 zł za torebkę), wata lub lignina, woda, naczynie.
- Do naczynia włóż watę lub ligninę, możesz też rozłożyć ją na płaskim talerzu albo obłożyć nią zewnętrzną stronę salaterki (wówczas rzeżucha będzie przypominać zieloną górkę).
- Zwilż watę wodą. Rozsyp nasiona. Postaraj się zrobić to w miarę równomiernie, by nie było „łysych” miejsc. Spryskaj je wodą.
- Przez cały okres uprawy (a trwa to około 1,5 tygodnia) podlewaj wodą (trzeba to robić codziennie). Rzeżucha wyrośnie szybciej, jeśli postawisz ją w słonecznym, ciepłym miejscu.

Małgorzata Świgoń
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)