Liczba porcji: 6
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1,5 kg mięsa wieprzowego z łopatki (lub szynki)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
- 1,5 łyżeczki soli
- smalec do smażenia
- 250 ml wody
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Sprawdź przepis Magdy Gessler na pieczeń wieprzową w ziołach!
- Dzień przed planowanym podaniem dania zioła wymieszaj z solą i pieprzem.
- Mięso opłucz, osusz, natrzyj mieszanką przypraw i zostaw w chłodnym miejscu na noc.
- Następnego dnia mięso zrumień ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym smalcu.
- Obsmażone mięso połóż na kratce w naczyniu żaroodpornym.
- Pod kratkę wlej wodę, naczynie przykryj.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 1,5 godziny.
- Mięso podawaj pokrojone w grube plastry.
- Sos spod pieczeni wymieszaj z masłem, polej nim mięso.
- Danie udekoruj świeżymi ziołami.
Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler" (premiera 17 IV)