Delikatny pasztet rybny

Nie musisz piec mięsnych pasztetów. Równie wyborny będzie ten z ryb.
/ 15.03.2010 08:26
Składniki:
- 20 liści szpinaku
- masło do formy

Masa łososiowa:
- 30 dag łososia
- łyżka przecieru pomidorowego
- białko
- 150 ml gęstej śmietany
- 3 łyżki soku z cytryny
- 50 ml winiaku
- sól, pieprz cytrynowy

Masa z białej ryby:
- 50 dag filetów białej ryby (np. mintaj, sola, flądra)
- białko
- 180 ml gęstej śmietany
- łyżka cukru
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, biały pieprz

Sposób wykonania:
1. Liście szpinaku zblanszować. Ułożyć płasko (jeden zachodzi na drugi) na folii aluminiowej długości formy do pasztetu.

2.  Przygotować masę łososiową: filety łososia rozdrobnić, zmiksować z pozostałymi składnikami. Schłodzić.

3. Zrobić masę z białej ryby: filety rozdrobnić, zmiksować z pozostałymi składnikami. Odłożyć pół szklanki masy, resztę schłodzić.

4. Na liściach szpinaku rozsmarować odłożoną masę. Zwinąć w rulon, owinąć folią aluminiową, dobrze zawinąć końce. Włożyć na 10 minut do wrzącej wody, ostudzić. Folię odwinąć.

5. W nasmarowanej masłem formie ułożyć masę łososiową, w środku zrobić wgłębienie i umieścić wałek szpinakowy. Na wierzchu masę z białej ryby, Przykryć natłuszczoną folią aluminiową.

6. Piec 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C w kąpieli wodnej.

Wielkanocne przepisy - forum >>
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)