Składniki:
- 25 dag masła
- 20 dag cukru
- torebka cukru waniliowego
- 5 jajek
- 30 dag mąki
- 2 cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- tłuszcz i tarta bułka do formy
Na pomadę:
- 20 dag cukru kryształu
- 3 łyżki soku cytrynowego
- szczypta kurkumy
Przygotowanie:
- Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubij na puszystą masę. Z umytych i osuszonych cytryn otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj do masy żółtkowej. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej wprost do masy żółtkowej. Masło roztop, ostudź, wlej do ciasta, starannie wymieszaj.
- Formę wysmaruj tłuszczem i oprósz tartą bułką. Ciasto przełóż do przygotowanej formy, napełniając ją nie więcej niż do 3/4 wysokości, gdyż ciasto urośnie podczas pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i upiecz na rumiano (około 60 minut).
- Przygotuj pomadę: z cukru, połowy szklanki wody, soku cytrynowego i kurkumy ugotuj gęsty syrop. Utrzyj go do białości (nie ucieraj zbyt długo, bo za bardzo zgęstnieje), polej babkę cytrynową i odstaw do zastygnięcia.