Tort weselny

Tort weselny to coś znacznie więcej, niż tylko deser wieńczący weselny poczęstunek. To bardzo stara tradycja, której nie może zabraknąć na każdym przyjęciu weselnym.
/ 12.11.2006 14:44

Tort weselny to coś znacznie więcej, niż tylko deser wieńczący weselny poczęstunek. To bardzo stara tradycja, której nie może zabraknąć na każdym przyjęciu weselnym.

Tort weselny nie stanowi zwykłego deseru, ale specjalny gwóźdź programu, na który wszyscy goście czekają z utęsknieniem.

Podstawą każdego tortu weselnego jest zasada, że musi on smakować równie wybornie, jak wyglądać.

Tort weselny można zamówić w profesjonalnych cukierniach, restauracjach, lub u poleconej indywidualnej osoby. Zamawiając tort można korzystać z proponowanych przez cukiernika kształtów i smaków lub skomponować go według własnego pomysłu. Tradycyjny tort weselny jest piętrowy, zazwyczaj składa się z trzech, lub czterech pięter. Dla bardziej wymagających cukiernie pieką torty w kształcie serca, książki, a nawet pary młodej.

J

ako dekoracje tortu weselnego służą figurki państwa młodych, słoniki, gołąbki, obrączki, kwiaty, zarówno z surowców jadalnych (cukru, marcepanu), jak i niejadalnych (np. plastikowe). Bardzo popularne są też race tortowe (fajerwerki). Wśród najpopularniejszych smaków znajdują się śmietanowe z owocami, czekoladowe i orzechowe. Ważne jest również, aby tort nie był zbyt słodki. Jeśli w ślubnym menu znajdują się potrawy ciężkie i tłuste, tort powinien być lekki np. owocowy. Jeśli natomiast podawane potrawy będę lekkie, wtedy tort może być ciężki i o intensywnym smaku (kawowy, orzechowy, czekoladowy).

Tort weselny należy zamówić przynajmniej na tydzień przed uroczystością ślubną, ale jeśli ma być on nietypowy, to do cukierni należy zgłosić się nawet miesiąc wcześniej.