Zanim odbędzie się spotkanie
Czasem jest to długo oczekiwana randka, innym zaś razem ważne spotkanie służbowe lub od dawna planowane spotkanie w gronie przyjaciół. Warto zadbać, by ten dzień był dopracowany w najdrobniejszych szczegółach. Skoro wszystko ma się odbyć w restauracji lub kawiarni, poczyń następujące kroki. Ustal z osobami, które zaprosiłeś, czy wolą salę dla palących czy dla niepalących. Następnie zamów stolik na umówiony dzień i godzinę. Nawet jeśli ten krok wydaje Ci się zbyteczny, ponieważ dobrze znasz lokal i wiesz, że nie ma problemu z wolnymi miejscami, możesz się niemile zdziwić, szczególnie, gdy spotkanie palujesz na wieczór lub dzień typu: Walentynki, Andrzejki, Ostatki.
W lokalu
Jeśli to Ty zapraszałeś, postaraj się być w kawiarni przed swoimi gośćmi, by powitać ich przy stoliku. Może się zdarzyć i tak, że spotkanie nastąpiło wcześniej, a kawiarnia jest kolejnym etapem wieczoru. Wówczas wchodząc do lokalu należy podać kelnerowi swoje nazwisko, po czym razem z gośćmi udać się do stolika. Układ osób w czasie przejścia do stolika podyktowany jest obecnością kelnera lub jego brakiem. Jeśli kelner idzie przodem i wskazuje drogę do stolika, za nim powinny iść kobiety, a na końcu mężczyźni. Jeśli kelner nie prowadzi gości do stolika, wówczas pierwszy idzie mężczyzna, a za nim kobieta. Miejsca przy stoliku można dowolnie zajmować. Coraz mniej osób przestrzega dawnej zasady zajmowania miejsca twarzą do sali przez mężczyznę i tyłem do sali przez kobietę.
Polecamy: Czy zawsze puszczamy kobietę przodem
Wybór menu
Czytaj także: Jak ustalić prawidłowo menu
Osoba, która zapraszała powinna dokonać wyboru wina. Nie należy natomiast wskazywać gościom potraw, które powinni wybrać. Jeśli jesteś pierwszy raz w restauracji czy kawiarni możesz poprosić gościa, który ten lokal wybrał, by polecił Ci potrawę. W dalszej kolejności możesz zapytać o radę kelnera. Nawet jeśli spotkanie odbywa się dość drogiej restauracji, nie możesz złożyć zamówienia tylko na wodę, w końcu przecież sam się zdecydowałeś na spotkanie w tym miejscu. Czas wyboru dań nie powinien trwać w nieskończoność, przecież prawdziwym celem pobytu w lokalu jest spotkanie, a nie jedzenie.