Jak zrobić sernik kokosowy?

Sernik kokosowy (Szczupła w kuchni) Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Sernik możesz udekorować białą czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi
/ 23.10.2018 13:05
Sernik kokosowy (Szczupła w kuchni) Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Przygotowanie: 80 min
Porcja: 330 kcal

Składniki na 12–14 porcji:
-  1,5 szklanki mąki (25 dag)
-  pół kostki masła
- 3 łyżki cukru
-  1 żółtko
-  2–3 łyżki kwaśnej śmietany
-  sól

Masa serowa:
-  80 dag twarogu mielonego
-  20 dag cukru
-  5 jajek
-  opakowanie cukru waniliowego
-  1 budyń kokosowy
-  łyżka posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej

Oraz:
-  20 dag śmietanki kremówki
-  10 dag wiórków kokosowych
-  łyżka cukru
- łyżka soku z cytryny
-  kulki Raffaello i listki melisy do dekoracji

Sposób wykonania:
1. Mąkę przesiej ze szczyptą soli. Posiekaj z pokrojonym w płatki masłem. Dodaj cukier, żółtko i śmietanę, wyrób ciasto. Wylep nim spód i brzegi tortownicy.

2. Przygotuj masę serową: żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem.  Zmiksuj z twarogiem. Dodaj budyń kokosowy i skórkę pomarańczową.  Wymieszaj ze sztywną pianą z białek. Masę wylej na ciasto. Piecz ok. 60 min w temp. 170 st.

3. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem i sokiem z cytryny. Wiórki kokosowe upraż na patelni bez tłuszczu. Przestudź. Blenderem partiami zmiel połowę wiórków. Wymieszaj z ubitą śmietanką. Tą masą pomaruj cały ostudzony sernik. Przybierz resztą wiórków i Raffaello.

Pyszne ciasta - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA