Najważniejsze przed przygotowaniem przystawek jest dokonanie odpowiedniego wyboru. Pamiętajmy, żeby potrawy były nie tylko smaczne, ale również żeby pasowały do dań głównych i dobrze prezentowały się na stole. Jeśli przygotujemy na obiad przykładowo kurczaka, unikajmy go później w przystawkach. Podobnie jest z innymi rodzajami mięs, z rybami oraz warzywami. Starajmy się więc, żeby przekąski były różnorodne.
Sałatki
Na przyjęcie pierwszokomunijne możemy przygotować kilka rodzajów sałatek. Wśród nich najbardziej lubiane, to m.in.:
- sałatka warzywna (składniki: gotowana marchewka, ziemniaki, jajka, fasolka, kukurydza z puszki, jabłko, majonez, śmietana, musztarda, sól, pieprz);
- sałatka z selerem (składniki: seler, ser żółty, szynka, kukurydza z puszki, ananas, śmietana, majonez, sól, pieprz);
- sałatka z kurczakiem i ananasem (składniki: piersi z kurczaka, ananas, kukurydza, seler, czerwona papryka, ryż, majonez, sól, pieprz);
- sałatka grecka (składniki: sałata lodowa, czerwona cebula, papryka czerwona, oliwki, pomidor, ogórek, bazylia, ser feta, oregano i sos)
- sałatka z makaronem i brokułami (składniki: makaron – najlepiej „kokardki”, ser żółty, szynka, czerwona fasolka, gotowane brokuły, odrobina czosnku, majonez, śmietana, sól, pieprz);
- sałatka z tuńczyka (składniki: tuńczyk, ser żółty, jajka, kukurydza, ryż, cebula, majonez, pieprz i sól).
Oprócz warzyw w postaci sałatek, można również podać je osobno, np. paprykę i ogórki konserwowe czy grzyby w occie.
Ryby
Popularne, nie tylko na stołach pierwszokomunijnych, są również przystawki z ryb. Najczęściej przygotowuje się m.in.:
- rybę po grecku,
- szaszłyki rybne,
- rybę faszerowaną w galarecie,
- śledzie w occie, oleju lub pomidorach.
Inne przekąski
Proponuję również podać gościom przystawki z jajek, mięs i owoców, które urozmaicą komunijne menu. Na stole mogą się znaleźć, np. jajka z sosem chrzanowym lub jajka faszerowane, galaretka z kurczaka, pasztet oraz wędlina.
Odpowiednio przygotowane i pięknie podane przystawki mogą stać się nie tylko smaczną przekąską, ale również elementem ozdabiającym stół.