Jakie wino wybrać na wieczór we dwoje?

Wybór win jest przebogaty, jak więc dobrać te odpowiednie, wykazując się przy tym inwencją i pomysłowością? Radzi Anna Kaliszan z BS Bohemia Sekt Polska sp. z o.o., dystrybutora win z południowych Moraw.
Kobieta i wno. Jakie wino polubi delikatna dama, a co podać np. entuzjastce rybnych frykasów? Madame du Barry powiedziała kiedyś, że szampan to jedyny alkohol, po którym kobieta wygląda piękniej. Wydaje się, że stwierdzenie to można rozciągnąć nie tylko na wina musujące, ale i spokojne. Dlatego przygotowując romantyczną kolację warto pomyśleć o odpowiednim winie, które wzbogaci i uzupełni te magiczne chwile.
/ 16.03.2011 11:15
Wybór win jest przebogaty, jak więc dobrać te odpowiednie, wykazując się przy tym inwencją i pomysłowością? Radzi Anna Kaliszan z BS Bohemia Sekt Polska sp. z o.o., dystrybutora win z południowych Moraw.

Otwieram wino ze swoją dziewczyną…

W zależności od gustów smakowych zdecydować się można na wina białe, różowe lub czerwone. Od zawartości cukru resztkowego będzie natomiast zależeć wytrawność wybranego wina – im wyższy poziom, tym wino będzie słodsze, nawet jeżeli etykieta będzie wskazywać na jego wytrawną czy półwytrawną odmianę.

- Jeśli zamierzacie spędzić wieczór na romantycznej kolacji przy świecach, w cieple domowego zacisza, z pewnością zasmakuje wam spokojne, czerwone wino półsłodkie. Ten wykwintny trunek doskonale komponować się będzie z makaronami i ucztą serową, np. fondue –  mówi Anna Kaliszan z BS Bohemia Sekt Polska. Takie wino najlepiej serwować w temperaturze nieznacznie niższej od pokojowej (14-17°C).

Delikatna kobieta polubi z pewnością subtelny smak wina różowego o lekkim aromacie malin, jeżyn i czereśni. Jeśli na kolację przygotowujecie sałatki lub potrawy z grilla (nawet elektrycznego), to owocowe wino z delikatną kwasowością będzie stanowić idealną kompozycję. Z kolei do rybnych frykasów pasować będzie różowe wino z czerwonych winogron, owoców leśnych i suszonych ziół.

Jeśli kusi was romantyczny spokój egzotyki, na pewno zasmakuje wam białe wino o aromacie miodu i egzotycznych owoców, takich jak mango czy mandarynka, idealnie odnajdujące harmonię między słodyczą a kwasowością. Taki trunek dobrze zaprezentuje się z potrawami z drobiu, miękkimi serami pleśniowymi oraz ostrygami. Przy kolacji z ryb lub wieprzowiny, możecie spróbować także białego wina o aromacie bananów i ananasów.

Zobacz także: Co o szampanie wiedzieć trzeba

Romantyczny zawrót głowy

A może zamiast nastrojowego tête-à-tête, niech noc stanie się okazją do przeżycia szalonej, niecodziennej przygody? W takiej sytuacji z pewnością sprawdzi się wino musujące.

- Prawdziwie oryginalne wino musujące dojrzewa przez długi czas, dzięki czemu jego smak jest subtelny i pozbawiony jakichkolwiek konserwantów czy też sztucznych emulgatorów smaku - mówi Anna Kaliszan z BS Bohemia Sekt Polska. Bąbelki muszą być naturalne, o czym powinna informować etykieta na butelce.

Kobiecie uwielbiającej czekoladę, niebiańską ucztę zapewni musujące wino z czerwonych odmian winogron – Blaufränkisch i Saint Laurent. Taki drink łączyć można także z ciemnym grillowanym mięsem.

Te z pań, które gustują w wyrafinowanych smakach powinny odnaleźć prawdziwą rozkosz w aromacie winogron z odmian Welschriesling i Green Veltliner, rosnących na słonecznych wzgórzach Palava. Te lekko kwaskowate wina świetnie harmonizują z kolacją przygotowaną z białego mięsa.

Jeśli oboje lubicie eksperymentować, doskonałym wyborem będzie wino musujące o aromacie dzikich truskawek i malin, zapewniających lekki, świeży i owocowy smak. Takie wino to uczta dla podniebienia przy potrawach z ryb, owoców morza, czy sałatek ze świeżych owoców. Doskonały smak i zabawę zapewni także białe wino z winogron Riesling z brzoskwiniowym aromatem.

Niezwykle ważna jest harmonia wina musującego, którą łatwo można zrujnować przez podanie trunku w nieodpowiedniej, za wysokiej lub zbyt niskiej, temperaturze. - Aby uzyskać pożądaną temperaturę można skorzystać z klasycznego sposobu, znanego np. z romantycznych scen filmowych, polegającego na włożeniu wina do metalowego kubełka wypełnionego wodą i kostkami lodu – dodaje Anna Kaliszan. Dzięki temu uzyska się bardzo uniwersalną temperaturę podawanego wina, a zatem pomiędzy 6 a 9 stopni Celsjusza.

Zobacz także: Jak nie należy podawać wina

Redakcja poleca

REKLAMA