Przygotowanie: 40 min
Studzenie: 60 min
Porcja: 210 kcal
Składniki na 8 porcji:
- 8 jajeczek przepiórczych
- 20 dag mrożonych krewetek koktajlowych
- 3 łyżki orzechów ziemnych niesolonych
- 4 oliwki czarne
- 4 oliwki zielone
- 2 duże kawałki czerwonej papryki konserwowej
- 2 łyżki żelatyny
- czubata łyżka przyprawy typu warzywko
- listek laurowy
- 2–3 ziarenka ziela angielskiego
Sposób wykonania:
1. Jajeczka ugotuj na twardo, ostudź, obierz, pokrój na połówki. Oliwki pokrój w plasterki. Paprykę konserwową potnij w drobniutką kosteczkę. Krewetki wysyp na sito. Przelej dużą ilością wrzątku, osącz.
2. Żelatynę zalej szklanką zimnej, przegotowanej wody. Odstaw na kilka minut, aby spęczniała. W tym czasie zagotuj 4 szklanki wody z dodatkiem warzywka, ziela angielskiego i listka laurowego. Wywar przecedź, dodaj żelatynę i mieszając, rozpuść w wywarze.
3. Na dno 8 filiżanek wlej po łyżce wywaru. Zastudź. Następnie na powstałej galaretce ułóż po 2 plasterki czarnych i zielonych oliwek oraz połówki jajeczek. Zalej 2 łyżkami wywaru i ponownie odstaw do zastygnięcia.
4. Krewetki wymieszaj z orzeszkami i papryką. Równo rozdziel do szklaneczek. Zalej wywarem tak, aby przykrywał wszystkie składniki.
5. Galaretki ochładzaj do stężenia. Przed podaniem wytrząśnij z filiżanek. Udekoruj.
Wielkanocne przepisy - forum >>
Galaretki z krewetkami
Drobno pokrojone paluszki krabowe świetnie zastąpią w tej galaretce krewetki