Polscy magnaci czekolady
Według specjalistów polski przemysł czekoladowy wciąż znajduje się w fazie wzrostu. Przeciętny Polak zjada ok. 3,6 kg czekolady rocznie, co w porównaniu ze Szwajcarem, pochłaniającym w tym samym czasie nawet do 12 kg, nie jest wysokim wynikiem. Zapotrzebowanie na produkty cukiernicze wzrasta jednak z roku na rok o kilka procent. Jemy coraz więcej słodyczy – głównie tabliczek czekolady (które stanowią 40 % naszego zainteresowania przemysłem cukierniczym), pralin, batoników, cukierków i lizaków. Przemysł cukierniczy w Polsce przynosi 4 mld zł rocznie.
Na polskim rynku panuje spora konkurencja (ok. 140 przedsiębiorstw), która owocuje bogatą i różnorodną ofertą słodkości, a więc gdy nadchodzą święta, jest w czym wybierać.
Czekoladowa Wielkanoc
Co ciekawe czekoladowy zając wielkanocny wygrywa z bożonarodzeniowym Mikołajem. Dlaczego? Statystyki wskazują na to, że sprzedaż słodyczy wzrasta gwałtownie (nawet o 50%) w okolicach świąt, a zwłaszcza Wielkanocy.
Zajączki z czekolady pakowane w sreberka przyszły do Polski z Niemiec razem z tradycją wielkanocnego zajączka, który w to święto ukrywa w domu lub w trawie w ogródku niespodzianki dla dzieci. Oczywiście tylko tych grzecznych. Czekoladowe są również jajeczka, trufle, karty z życzeniami, a nawet specjalne tabliczki na zamówienie. Nie ominęło to również baranka, który dotychczas bywał cukrowy. Stanowi to z pewnością udogodnienie dla dzieci, które dotychczas, łakomiąc się na niego po świętach, miały do wyboru jedynie zlizywanie z niego cukru. W przepisach na wielkanocne desery królują ostatnio czekoladowe torty, serniki i mazurki. Można więc powiedzieć, że czekolada zawojowała Wielkanoc.
Ciekawostka
76 % ludzi zaczyna konsumpcję czekoladowych zajęcy od uszu.
Czekoladowe imperium - fakty
1498 - Krzysztof Kolumb jako pierwszy Europejczyk docenia kakaowe ziarno, choć napój wcale mu nie smakuje. Od czasu, gdy żonom kolonizatorów Meksyku udaje się spróbować przysmaku, czekolada podbija hiszpański dwór, a potem – za sprawą pewnego florentyńczyka, który wykrada przepis – całą Europę.
1679 - francuski kucharz marszałka du Plessis-Praslin wymyśla praliny.
1846 – w Anglii powstaje pierwsza tabliczka czekolady. Produkuje ją Joseph Fry (jego firma jest obecnie częścią Cadbury).
1737 - szwedzki przyrodnik Karol Linneusz nadaje drzewu kakaowca łacińską nazwę Theobroma (z greckiego: napój bogów) cacao.
1875 – w Szwajcarii powstaje pierwsza czekolada mleczna. Jej twórcą jest Daniel Peter, który wykorzystuje wynalazek Henriego Nestle – mleko skondensowane.
1859 - powstaje pierwsza polska czekolada pitna.
1926 – w Krakowie powstaje działająca do dziś fabryka cukiernicza firmy Wawel.
2009 – w pijalni czekolady Wedel przy ul. Szpitalnej w Warszawie wciąż możemy zamówić wedlowskie fondue, czyli owoce zanurzane w ciepłej czekoladzie.