Mimo że wcale nie chcemy marnować jedzenia, często zdarza się nam przygotować go za dużo - zwłaszcza na święta. Zazwyczaj boimy się, że zabraknie przekąsek dla gości, albo zwyczajnie przecenimy ich apetyt... Co zrobić z pisankami po Wielkanocy?
Z pewnością nie wyrzucać!
Pomysł na wykorzystanie jajek po Wielkanocy
Jajek na twardo wcale nie trzeba zjadać natychmiast. Można je spokojnie spożywać do dwóch, a czasem nawet trzech dni po ugotowaniu. Oczywiście, powinien cię zaniepokoić dziwaczny zapach lub nietypowy smak - wtedy jajko lepiej natychmiast wyrzucić.Jeśli masz taką możliwość, wyrzuć je razem z innymi odpadkami organicznymi!
Pomysł na wykorzystanie skorupek
Skorupki jajek mogą bardzo użyźnić glebę. Warto z nich przygotować naturalny nawóz! Można to zrobić na cztery sposoby:- Pokruszone skorupki jajek wsyp na samo dno doniczki. Na wierzch nasyp ziemię.
- Okruszki ze skorupek możesz wymieszać z ziemią - taką mieszankę wsyp do doniczki.
- Skorupki jaj zalej wodą i odstaw na 3 dni. Takim płynem podlewaj rośliny co kilka dni - naturalny nawóz na pewno je wzmocni.
- Pokruszone skorupki wysyp na grządkę lub skalniak w ogrodzie.
Sprawdź inne porady wielkanocne:
Wierszyki wielkanocne z barankiem, zajączkiem i kurczaczkiem
Wielkanocna dekoracja stołu - przegląd dodatków
Potrawy wielkanocne - przepisy
Jak zrobić wielkanocne ozdoby?
Wielkanocna dekoracja stołu - przegląd dodatków
Potrawy wielkanocne - przepisy
Jak zrobić wielkanocne ozdoby?