Bakaliowy kurczak

Dla większego efektu warto posypać potrawę prażonymi płatkami migdałowymi
/ 18.04.2011 14:05

Przygotowanie: 75 min
Oczekiwanie: 2 godz.
Porcja: 490 kcal

Składniki dla 6 osób:
- sprawiony kurczak ok. 1,3 kg
- po 10 dag suszonych śliwek i moreli
- 5 dag suszonej żurawiny
- 10 dag rodzynek
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- kilka nitek szafranu
- 5–6 suszonych fig
- łyżeczka cynamonu
- 5 łyżek oleju
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka cukru
- majeranek
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Śliwki, morele, figi, rodzynki i żurawinę zalej wodą, odstaw na 2 godziny. Kurczaka opłucz, osusz i podziel na porcje. Kawałki mięsa skrop sokiem z cytryny, oprósz solą, cukrem i majerankiem. Przykryj i na 2 godziny odstaw do lodówki.

2. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij w brytfance na oleju. Dodaj cząstki kurczaka, plasterki czosnku, szafran, cynamon oraz odrobinę soli i pieprzu do smaku. Dolej 1/2 szklanki wody. Przykryj i duś mniej więcej godzinę.

3. Następnie dodaj bakalie wraz z wodą, w której się moczyły. Ponownie całość przykryj i duś jeszcze 30 minut.

4. Gotowego kurczaka podawaj z ryżem ugotowanym na sypko oraz surówką z tartej marchewki z tartym jabłkiem doprawioną odrobiną chrzanu i majonezu.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA