Zapotrzebowanie na DHA u kobiet w ciąży

Każda spodziewająca się dziecka kobieta pragnie, aby jej maleństwo było zdrowe i mądre. Czy wie jednak, co wpływa na prawidłowy rozwój dziecka, a w szczególności na jego inteligencję, zdolność postrzegania, wzrok i układ nerwowy? Odpowiedź zamyka się we wciąż tajemniczym dla wielu matek określeniu „DHA”.
/ 23.10.2008 23:32

Każda spodziewająca się dziecka kobieta pragnie, aby jej maleństwo było zdrowe i mądre. Czy wie jednak, co wpływa na prawidłowy rozwój dziecka, a w szczególności na jego inteligencję, zdolność postrzegania, wzrok i układ nerwowy? Odpowiedź zamyka się we wciąż tajemniczym dla wielu matek określeniu „DHA”.

DHA to jeden z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy Omega-3, które mają szczególne znaczenie dla prawidłowego rozwoju mózgu oraz wzroku. DHA znajduje się w każdej komórce naszego ciała. Jest szczególnie istotny dla prawidłowej pracy mózgu, wpływa na ostateczny kształt układu nerwowego, zdolności umysłowe. Wykazano, że od połowy ciąży DHA wbudowuje się w siatkówkę oka dziecka i bierze udział w przekształcaniu sygnałów świetlnych w impulsy nerwowe, które przekazywane są do mózgu.

Jedynym źródłem DHA dla dziecka jest jego własna matka. Przekazuje ona dziecku DHA najpierw przez łożysko, a następnie wraz z mlekiem, karmiąc piersią. Wczesna suplementacja od 13. tygodnia ciąży pomaga jej zgromadzić odpowiednie zapasy DHA, z których korzysta dziecko w drugiej połowie ciąży oraz podczas okresu karmienia piersią.

Organizm kobiety ciężarnej nie jest jednak w stanie samodzielnie wytworzyć wystarczających ilości DHA. Dzieje się tak przede wszystkim dlatego, że dzienne zapotrzebowanie na DHA podczas ciąży wzrasta nawet czterokrotnie. Przyszła mama, chcąc uzupełnić ilość DHA w swoim organizmie, ma do wyboru dwa rozwiązania: sięgnąć po DHA pochodzenia roślinnego lub te pozyskiwane z ryb. Nie wszyscy wiedzą, że ryby nie produkują kwasów Omega-3, lecz czerpią go ze spożywanych przez siebie alg. Istotne jest więc, aby były to ryby morskie, najlepiej tłuste takie jak makrela, łosoś, dorsz, tuńczyk, śledź. Warto się upewnić, że pochodzą z czystych ekologicznie rejonów, w przeciwnym wypadku ryzykujemy, że są skażone na przykład ołowiem czy rtęcią. Ludzki organizm nie wytwarza kwasów Omega-3, gdyż nie ma odpowiednich ku temu enzymów. Wygodniej zatem, i o wiele bezpieczniej, jest sięgnąć po suplementy diety, które uzupełnią ilości kwasu DHA w organizmie.

Wiele czasu minęło, zanim kobiety zyskały świadomość, jak ważną rolę podczas ciąży odgrywa kwas foliowy. Teraz przyszedł czas na DHA.
 

źródło: Materiały prasowe

Redakcja poleca

REKLAMA