W Twojej głowie tysiące pytań:
- Co się zmieni w moim ciele?
- Czy mogę jeść czekoladę i ulubioną pizzę?
- Czy wolno mi zapalić papierosa, gdy przeżywam stres?
- Kiedy znajomi zaproszą mnie na urodziny, czy mogę wypić z nimi lampkę wina?
- Czy powinnam więcej jeść, skoro jest nas dwoje lub troje?
- ????????
Najważniejsze aby zacząć zwracać uwagę na to, co masz na talerzu. Odrzuć więc przekonanie:” Byle kłak, byle pełny flak”. Szczególnie ważne w żywieniu jest dostarczenie w I trymestrze (3 miesiące) składników budulcowych i regulujących procesy życiowe. Są one niezbędne do:
- tworzenia narządów
- rozwoju płodu
- kształtowania mięśni i kośćca
- przygotowania organizmu mamy do wysiłku jakim jest poród
- przygotowania do naturalnego karmienia noworodka
Witaminy
Największe zapotrzebowanie w czasie ciąży jest na witaminę C, kwas foliowy oraz prowitaminę A.
WITAMINA C ( zawarta głównie w warzywach i owocach, ułatwia wchłanianie żelaza):
- czarne i czerwone porzeczki
- agrest
- maliny
- grejpfruty, kiwi
- pomidory, kalafior
- sałata
- brokuły
- pomarańcze
PROWITAMINA A:
- morele
- wiśnie
- marchew, pomidory, szpinak
Są to materiały budulcowe. Należą do nich:
- żelazo, fosfor, jod, cynk, miedź,
- sód, wapń, magnez, potas
PAMIĘTAJ!! Niedobór żelaza u ciebie oznacza jego niedobór u dziecka!!!!
Z tej przyczyny zachęcam, aby na liście zakupów pojawiły się takie produkty jak:
- zielona pietruszka,
- ryby,
- jaja,
- kiełki pszenicy lub otręby pszenne
Ważne, aby ciężarne spożywały przede wszystkim węglowodany złożone. Należą do nich produkty zbożowe ( tzn. kasza, płatki) oraz ziemniaki, owoce i warzywa.
TŁUSZCZE
Są niezbędne dla rozwoju narządu wzroku oraz mózgu u płodu. Zapobiegają również stanom przedrzucawkowym u ciężarnych. Radzę stosować raczej tłuszcze roślinne i z ryb morskich.
Robiąc sałatkę używaj oliwy z oliwek lub oleju sojowego, słonecznikowego.
Smacznego- z dietą dla dwojga a nie za dwoje.
Celina Fręczko, położna