Pierwsze smaki w diecie malucha

Wraz z rozwojem Twojego dziecka, zmieniają się jego potrzeby żywieniowe. Przed Twoim maluszkiem przygoda odkrywania nowych smaków i konsystencji. Warto rozpocząć ją od spotkania z warzywami.
/ 04.09.2013 06:08

Wraz z rozwojem Twojego dziecka, zmieniają się jego potrzeby żywieniowe. Przed Twoim maluszkiem przygoda odkrywania nowych smaków i konsystencji. Warto rozpocząć ją od spotkania z warzywami.

Kiedy mleko to za mało

Maluch, któremu do tej pory wystarczało tylko mleko, w pewnym momencie zaczyna potrzebować więcej składników odżywczych. Jeśli dotychczas karmiłaś dziecko piersią, powinnaś zaczekać z wprowadzeniem pierwszych stałych posiłków do 6. miesiąca życia. Jeśli natomiast podajesz maluchowi mleko modyfikowane, zaproponuj mu nowe smaki w 5. miesiącu życia. Według ekspertów najlepiej rozpocząć urozmaicanie diety pomiędzy 17. a 26. tygodniem życia dziecka. W rozpoznaniu właściwego momentu na wprowadzenie nowych posiłków do jadłospisu pomoże Ci sam maluch. Wystarczy, że będziesz uważnie go obserwować, na pewno zauważysz zwiększone zainteresowanie Twoim posiłkiem, ssanie paluszków i wkładanie do ust różnych przedmiotów czy samodzielne sięganie po jedzenie. Powtarzające się tego typu zachowania sygnalizują gotowoś
na nowe smaki.

Pierwsze smaki w diecie malucha

Po pierwsze warzywa

Bardzo ważną zasadą rozszerzania diety malucha jest wprowadzanie nowych produktów stopniowo. Pierwszym bezmlecznym posiłkiem, który podasz swojemu dziecku, powinny być warzywa. Ich smak będzie dla malucha ciekawszy, jeśli wcześniej nie pozna on wyrazistego, słodkiego smaku owoców. Doskonałym wyborem na początek są marchewka, brokuł, kalafior i groszek. Możesz podawać je dziecku w postaci delikatnego przecieru. Marka BoboVita oferuje linię produktów Pierwsza łyżeczka, która jest idealnym rozwiązaniem na moment rozszerzania diety dziecka. Praktyczne informacje na temat pierwszej podawanej dziecku łyżeczki możesz znaleźć także w aplikacji telefonicznej BoboVita. Rozpoczęcie rozszerzania diety od warzyw wpływa na preferencje żywieniowe dziecka w przyszłości. Dzięki akceptacji warzywnych smaków od wczesnych lat dzieciństwa, w diecie starszego dziecka, a następnie dorosłego człowieka warzywa są obecne znacznie częściej, a to wpływa korzystnie na stan zdrowia i jakość życia.

Jak podawać nowe smaki?

Za pierwszym razem podaj maluchowi jedynie kilka łyżeczek przecieru i obserwuj reakcje małego organizmu. Powtórz podawanie każdego smaku przynajmniej 7 razy. Pamiętaj, by nie zniechęcać i nie poddawać się, gdy maluch nie akceptuje któregoś z warzywnych smaków. Nie próbuj także przekonywać maluszka do nowych potraw dosładzając je lub dosalając. Przez dwa pierwsze tygodnie stosowania jarzynowych przecierów wykorzystuj je zamiennie. W tym okresie zwracaj uwagę na reakcję malucha na nowe produkty. Stopniowe wprowadzanie kolejnych składników do diety dziecka pozwoli Ci wcześnie wykryć ewentualną nietolerancję albo alergię pokarmową.
Pierwsze owocowe smaki

W trzecim tygodniu rozszerzania diety malucha możesz uzupełnić jadłospis dziecka o owoce. Doskonałymi propozycjami na początek będą jabłka, suszone śliwki i banany, które mają łagodny smak, a ich dokładne rozdrobnienie nie sprawia kłopotu. Nie rezygnuj jednak z warzyw. Niech każdego dnia Twoje dziecko zjada mieszankę warzyw i jeden rodzaj owocu.

Redakcja poleca

REKLAMA