Reklama

Zapotrzebowanie energetyczne, wielkość posiłku uzależniona jest od wieku, aktywności fizycznej, apetytu i wzrostu danej osoby. Dlatego też należy dopasować je indywidualnie do potrzeb danego organizmu.
Zbyt długie przerwy pomiędzy posiłkami powodują uczucie głodu, które obniża zdolność koncentracji, pogarsza nastrój i samopoczucie. Uczucie głodu zwiększa drażliwość, sprzyja powstawaniu konfliktów z opiekunami i rówieśnikami.

Polecamy: Jedzenie - kwestia nastroju,czy zaspokajanie potrzeb?

Reklama

Normy zapotrzebowania na energię, składniki pokarmowe, mineralne i witaminy u dziewcząt

Zasady zdrowego żywienia młodzieży w wieku szkolnym (według Instytutu Żywności i Żywienia 2009)

  • Jedz codziennie różne produkty z każdej grupy uwzględnionej w piramidzie.
  • Bądź codziennie aktywny fizycznie - ruch korzystnie wpływa na sprawność i prawidłową sylwetkę.
  • Źródłem energii w twojej diecie powinny być głównie produkty znajdujące się w podstawie piramidy (na dole).
  • Spożywaj codziennie przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych takich jak jogurty, kefiry, maślanka, sery.
  • Jedz codziennie 2 porcje produktów z grupy – mięso, ryby, jaja. Uwzględniaj też nasiona roślin strączkowych.
  • Każdy posiłek powinien zawierać warzywa lub owoce.
  • Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych.
  • Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów.
  • Ograniczaj spożycie słonych produktów, odstaw solniczkę.
  • Pij codziennie odpowiednią ilość wody.

Polecamy: Antyoksydanty chronią serce i naczynia.
Zobacz także: dieta dla dojrzewających chłopców, dieta dla młodego sportowca oraz dietę odżywiającą komórki mózgowe

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama