Piernikowa bomba
Czego potrzebujesz:
- 4 jajka
- łyżka masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki miodu
- szklanka mleka
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- bułka tarta, przyprawa do pierników
- 2 białka (na bezę)
- cukier puder - 5 dag (na bezę)
- szczypta mąki ziemniaczanej (na bezę)
- wiśnie kandyzowane
Jak to zrobić?
Najpierw utrzyj jajka z cukrem, dodaj przyprawę do pierników, mąkę i proszek do pieczenia. Następnie dodaj pozostałe składniki ciasta i dokładnie wyrób. Kiedy masa będzie gotowa włóż ciasto do formy w kształcie babki. Pamiętaj aby uprzednio formę natłuścić i obsypać bułką tartą. Ciasto powinnaś piec przez około 50 minut w piekarniku, w temperaturze 180 stopni.
Teraz przygotuj pianę do babki - ubij 2 białka ze szczyptą mąki ziemniaczanej (możesz dodać szczyptę soli). Bardzo powoli dodawaj cukier (wciąż ubijając). Piana powinna być sztywna. Dopiero wtedy możesz wyjąć babkę z piekarnika i obłożyć ją pianą. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 100 stopni i wstaw obłożoną pianą babkę. Piecz 15 minut - beza powinna być krucha i zarumieniona.
Pyszna bomba piernikowa gotowa! Teraz tylko udekoruj ją kandyzowanymi wiśniami i gotowe!
Co może zrobić dziecko?
Dziecko może pomóc Ci przy wyrabianiu masy. Dostosuj zadania do wieku dziecka. Każdemu malcowi sprawi także radość dekorowanie ciasta wisienkami!
Ślimaczki
Czego potrzebujesz:
- 2 szklanki mąki
- 20 g drożdży
- pół szklanki mleka
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 100 g masła
- rodzynki, skórka otarta z cytryny
- pół szklanki soku pomarańczowego
- żółtko
Jak to zrobić?
Najpierw zalej sokiem pomarańczowym rodzynki. Następnie przesiej mąkę do dużej miski, zrób w mące dołek i wlej w niego rozpuszczone w mleku drożdże. Taką formę ciasta odstaw do wyrośnięcia na około 50 minut. Po upływie tego czasu dodaj do mąki cukier, jajka oraz miękkie masło i skórkę z cytryny.
Wyrób ciasto i odstaw do ponownego wyrośnięcia.
Teraz pora dodać rodzynki! Pamiętaj jednak, aby je odsączyć przed dodaniem.
Ciasto gotowe - czas piec pyszne bułeczki Ślimaczki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na natłuszczonej blasze do pieczenia ułóż uformowane z ciasta kuleczki, a następnie posmaruj je żółtkiem. Piecz przez 30 minut i gotowe!
Zobacz też: Co dziecko może upiec?
Co może zrobić dziecko?
Zadania dla dziecka są bardzo proste i gwarantują mu świetną zabawę! Niech malec:
- zaleje rodzynki sokiem pomarańczowym
- przesieje mąkę do miski
- pokruszy drożdże i wymiesza je z mlekiem
- wyłoży i uformuje kule z ciasta na blachę do pieczenia
- posmaruje ułożone na blasze ciastka żółtkiem
Rogaliki
Czego potrzebujesz:
- 3 szklanki mąki
- kostkę masła
- 50g drożdży
- pół szklanki gęstej śmietany
- pół szklanki mleka
- 2 żółtka
- cukier, cukier puder, marmolada
Jak to zrobić?
Zacznij od wyrobienia zaczynu - rozetrzyj drożdże z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki, następnie dodaj do szklanki wypełnionej do połowy ciepłym (nie gorącym!) mlekiem. Zaczyn odstaw do wyrośnięcia. Potem zetrzyj masło na tarce, a następnie wymieszaj je z mąką.Dodaj do mąki wyrośnięty zaczyn, wlej pół szklanki gęstej śmietany, a następnie wyrób ciasto.
Z ciasta uformuj kulę, która następnie włóż do miski wypełnione zimną wodą. Ciasto opadnie na dno, a musisz poczekać aż samo wypłynie! Trwa to około 30 minut.
Kiedy ciasto już wypłynie wyjmij je z wody i podziel na 8 równych kawałków. Każdy kawałek rozwałkuj na okrągły placek i podziel nożem na 8 kawałków (pokrój jak tort - trójkątnie). Każdy mały kawałeczek posmaruj marmoladą o dowolnym smaku i zawiń w rogalik!
Rogaliki ułóż na blasze do pieczenia, posmaruj roztrzepanym żółtkiem i piecz przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni! Po upieczeniu możesz posypać je cukrem pudrem!
Zobacz też: Ciekawe przepisy na zdrowe potrawy dla dziecka
Co dziecko może zrobić?
Twoje dziecko będzie bardzo pomocne przy pieczeniu rogalików! Może przecież rozetrzeć drożdże, dodać je do mleka, wymieszać masło z mąką i innymi składnikami. Może uformować z ciasta kulę i włożyć ją do miski - to będzie świetna zabawa! Pamiętaj, aby pomóc dziecku podzielić ciasto na 8 równych kawałków! Wtedy będziesz wiedziała, że są w miarę równe!
Dziecko może także posmarować kawałki ciasta marmoladą i posmarować rogaliki żółtkiem!
Możesz także pozwolić dziecku zawijać rogaliki!
Pomyśl, ile radości sprawi dziecku możliwość zabrania własnego wypieku do szkoły lub przedszkola! Warto angażować maluchy do pomocy w kuchni!