Czereśnie i wiśnie
Zawierają dużo składników mineralnych oraz substancji ułatwiających oczyszczanie organizmu z kwasu moczowego. Czereśnie mają dodatkowo dużo jodu, są więc polecane dzieciom, które rzadko jeżdżą nad Bałtyk.Nasza rada: Żeby maluszek mógł spróbować surowych owoców, musisz najpierw usunąć z nich pestki. Czereśnie smakują najlepiej na surowo, wiśnie – w przetworach, np. w postaci soku, galaretki lub jako dodatek do kruchego ciasta czy naleśników.
Podawaj od: 7. miesiąca – wiśnie, 10. miesiąca - czereśnie.
Pachnące truskawki
Wzmacniają naturalną odporność organizmu. Są bogate w witaminy: A, B, C, E i K oraz składniki mineralne, przede wszystkim żelazo, sód i fosfor, a w mniejszych ilościach potas, jod i wapń. Herbatka truskawkowa lub poziomkowa (zawierająca suszone kłącza tych owoców) pomaga przy biegunce.Nasza rada: Truskawki trzeba płukać nieodszypułkowane pod bieżącą wodą, inaczej nasiąkną jak gąbka. Często wywołują u dzieci reakcję alergiczną, więc nie dawaj ich bez konsultacji lekarskiej maluszkowi ze skłonnościami do uczuleń.
Podawaj od: drugiego roku życia.
Apetyczne pomidory
Największym bogactwem pomidorów są witaminy C, A oraz wszystkie z grupy B. Zawierają też zestaw mikroelementów (przede wszystkim magnez, potas i cynk) oraz likopen — substancję, która zapobiega uszkodzeniom komórek i dzięki temu zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Pomidory są polecane zwłaszcza dzieciom, które często chorują, niejadkom oraz maluszkom z niedoborem witamin.Nasza rada: Lepiej podawać smykowi pomidory bez skórki – może być przyczyną niestrawności. Zanurz warzywo na chwilę we wrzątku, a obierzesz je bez żadnego problemu.
Podawaj od: 10. miesiąca życia.
Słodka marchewka
Zawiera bardzo dużo prowitaminy A, która wspomaga odporność maluszka, świetnie wpływa na jego skórę i rozwój wzroku. Wspomaga również pracę serca, nerek, oraz ułatwia pozbywanie się toksyn z organizmu. Gotowana marchewka leczy biegunkę, a surowa pomaga przy zaparciach.Nasza rada: Najlepsza jest karotka – krótka (5–6 cm) marchewka o zaokrąglonym końcu i słodkim smaku. Unikaj dużych marchwi – ich wielkość wiąże się nie tylko z gatunkiem, ale i nadmiernym nawożeniem.
Podawaj od: 5. miesiąca życia.
Chrupiąca rzodkiewka
Tak samo jak cebula i czosnek zawiera naturalny roślinny antybiotyk zwany allicyną. Pomaga on zwalczać groźne bakterie i działa przeciwwirusowo. Rzodkiewka zawiera też dużo soli mineralnych oraz witamin.Nasza rada: Zdrowa rzodkiewka ma ładne bulwy i jędrne, zielone liście bez plam.
Podawaj od: drugiego roku życia.
Kapusta, brokuły, kalafior
Są to tzw. warzywa kapustne (należy do nich również brukselka), wyjątkowo bogate w witaminę C. Nie ustępują pod tym względem nawet cytrusom! Mają właściwości przeciwnowotworowe, ponieważ wyłapują wolne rodniki, które uszkadzają komórki. Zawierają związki, które potrafią niszczyć niektóre grzyby i bakterie.Nasza rada: Jeśli malec ma problemy z brzuszkiem, postaw na brokuły – są lekkostrawne i chronią przed zaparciami.
Podawaj od: 7. miesiąca życia – brokuły i kalafiora, od drugiego roku – kapustę.
Soczysty arbuz
Jest doskonałym deserem na upalne dni, ponieważ aż w 93% składa się z wody, więc dobrze gasi pragnienie. Zawiera też dużo cennych soli mineralnych.Nasza rada: Zanim kupisz arbuza, popukaj w zieloną skorupę – powinnaś usłyszeć pusty dźwięk. To znaczy, że jest dojrzały i nadal świeży.
Podawaj od: 10 miesiąca życia.