1
z
5
Głóg
- Głóg znajduje się na czele listy naturalnych leków nasercowych i wchodzi w skład wielu produktów farmaceutycznych. Wzmacnia serce po przebytych zawałach, działa rozkurczow o i uspokajająco na jego pracę, normuje ci śnienie krwi. Dzięki niemu będziesz więc mieć serce jak dzwon! Suszone owoce tej rośliny są również pomocne w leczeniu nerwic oraz bezsenności.
- Warto z niego nastawiać wina i nalewki , a owoce suszyć na zdrowe herbatki.
2
z
5
Żurawina
- Żurawina zapobiega i przyspiesza leczenie stanów zapalnych dróg moczowych – szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Powstrzymuje również rozwój szkodliwych bakterii w jamie ustnej oraz przewodzie pokarmowym, chroniąc w ten sposób przed chorobami dziąseł.
- Warto ją dodawać surową do kisieli oraz robić z niej kompoty , dżemy do mięs oraz sosów , przyrządzać galaretki.
3
z
5
Jarzębina
- Jarzębina stanowi jedno z najbogatszych źródeł beta-karotenu, substancji wzmacniającej wzrok i zapobiegającej „kurzej ślepocie”. Polecamy ją też długo pracującym przy komputerach i telewizyjnym maniakom. Uwaga! Jedzona na surowo wywołuje biegunkę i wymioty.
- Z jarzębiny możesz usmażyć smakowite konfitury , dżemy, np. z d odatkiem gruszek albo jabłek, przeciery do mięs albo zrobić nalewkę – jarzębiak.
4
z
5
Rokitnik
- Pijąc sok z rokitnika lub jedząc przecier, obniżysz ciśnienie krwi , uzupełnisz braki witamin , zwalczysz infekcje wirusowe i bakteryjne . Olej z rokitnika można pić jak tran (ma te same właściwości), stosowany do smarowania skóry l eczy oparzenia i odmrożenia , odleżyny , egzemy.
- Co można zrobić? Dżemy , soki , przeciery, któr e mim o gotowania zachowują witaminę C (rokitnik nie zawiera enzymu rozkładającego tę witaminę).
5
z
5
Pigwa
- Pigwa ma same zalety. Poprawia apetyt – dlatego przetwory z niej są doskonałe dla rek onwalescentów oraz małych niejadków. Wzmacnia organizm , szczególnie gdy ma się za sobą dług otrwałą chorobę. Wspomaga leczenie przeziębień i kaszlu. Regeneruje również miąższ wątroby.
- Przyrządza się z niej soki , galaretki i przeciery, smaży dże my – wyśmienite same i z dodatkiem innych owoców. Możesz też z niej zrobić nalewkę.