Masa porcelanowa - przepis na zimną porcelanę

Masa porcelanowa fot. Adobe Stock
Masę porcelanową najlepiej zrobić z mąki ziemniaczanej, oliwki z oliwek, cytryny i kleju Wikol (2,50 zł/45 g). Oliwkę możesz w przepisie na zimną porcelanę zastąpić oliwą, a mąkę ziemniaczaną - sodą, ale masa porcelanowa z sody schnie dłużej i ma chropowatą powierzchnię.
Edyta Liebert / 16.12.2020 10:32
Masa porcelanowa fot. Adobe Stock

Zimna porcelana wygląda pięknie na choince, a do jej wykonania wystarczą 3 produkty, które z pewnością znajdziesz w domu. Czwartym składnikiem jest klej Wikol - biały klej, który kupisz w sklepie papierniczym, ale jest niezbędny do wykonania np. aniołków z masy porcelanowej. To głównie dzięki niemu, masa przypomina porcelanę. 

Zimna porcelana - co musisz wiedzieć

Zimna porcelana nie wymaga obróbki termicznej - wysycha po kilku godzinach, choć najlepiej odłożyć ozdoby wykonane z masy porcelanowej na całą noc do wyschnięcia i zaplanować np. ich malowanie czy zawieszanie na choince na następny dzień.

Zanim zabierzesz się do pracy wiedz, że masa jest łatwa w wyrobieniu i bardzo plastyczna - szybko ją rozwałkujesz, nie ma mowy o trudzie w wykrawaniu ozdób choinkowych czy odbijaniu wzorów czy napisów - zimna porcelana jest niezwykle wdzięczna w obróbce.

Zimna porcelanafot. Archiwum prywatne

To, co może zniechęcić, to klej Wikol - jest on niezbędny przy jej wykonaniu (możesz eksperymentować i spróbować użyć kleju domowej roboty) i należy go kupić (cena to ok. 2,50 zł/45 g). W trakcie przygotowywania masy porcelanowej, licz się z dość nieprzyjemnym, gryzącym zapachem tego produktu.

Kolejnym ważnym aspektem jest to, żeby dokładnie i względnie prędko umyć naczynia czy przestrzeń po użyciu tego kleju - gdy zaschnie, trudno go usunąć z salaterki, deski czy wałka.  

Masa porcelanowa -  przepisfot. Archiwum prywatne

Kolejna ważna rzecz: choć właściwości zimnej porcelany nie zmienią się w przypadku podmiany oliwki z oliwek na oliwę w przepisie, to jednak jej kolor może być mniej zadowalający. Najlepiej zastosować bezbarwną oliwkę

Masa porcelanowa z użyciem mąki ziemniaczanej, jest satynowa lub błyszcząca, nieco krucha, ale mniej niż masa porcelanowa z sody. Warto użyć mąki i mieć jej całkiem spore ilości na podorędziu zwłaszcza w okresie bożonarodzeniowym, bo w przypadku zimowych prac plastycznych to właśnie zimna porcelana lub sztuczny śnieg cieszą się największa popularnością. Czasem ustępują miejsca masie solnej, ale potrzebuje już użycia piekarnika.

Ozdoby z masy porcelanowejfot. Archiwum prywatne

Masa porcelanowa - przepis

Z podanych niżej proporcji powinno wyjść ok. 30-40 ozdób z masy porcelanowej. 

Składniki: 

  • 200 g mąki ziemniaczanej,
  • 200 g kleju Wikol,
  • 1,5 łyżki oliwki z oliwek,
  • 1,5 łyżki soku z cytryny,
  • oraz: wykałaczkę, foremki do wycinania, ew. ozdoby. 

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na masę porcelanową odmierz i wymieszaj łyżką, następnie zagnieć jak ciasto. Wyrobiona masa porcelanowa powinna być plastyczna i łatwa w formowaniu.
  2. Na stolnicy rozwałkuj ją na grubość ok 3 mm i zaczynaj wykrawać ozdoby - anioły, gwiazdy, choinki. Możesz też odbijać na nich napisy i wzory, umieszczać cyrkonie. Jeśli chcesz je powiesić na choince, zrób wykałaczką dziurkę do przewleczenia sznurka. 
  3. Gotowe ozdoby z masy porcelanowej odkładaj do wyschnięcia, np. na parapet. Potem można je pomalować farbami.

Jak zrobić masę porcelanowąfot. Archiwum prywatne

Zobacz także: Prosty przepis na ciastolinę typu Play-DohSlime, czyli glutek - dzieci to uwielbiają

Redakcja poleca

REKLAMA