dieta chore dziecko - co podawać fot. Fotolia

Dieta chore dziecko - co podawać

Odpowiednia dieta może pomóc dziecku w chorobie, a po niej ułatwić odzyskanie sił. Zobacz co podawać dziecku, gdy poupadło na zdrowiu!
Agata Bernaciak / 30.12.2013 07:28
dieta chore dziecko - co podawać fot. Fotolia

Chory maluch niewiele je. Tym bardziej zatem jego dieta powinna być wartościowa i nieobciążająca pochłoniętego walką z zarazkami organizmu. Podstawową jej zasadą musi być więc lekkostrawność. Jednak dobra dieta może nie tylko nie przeszkadzać, ale także pomagać w walce z chorobą. Są bowiem potrawy i napoje, które zmniejszają kaszel czy katar, rozprawiają się z bakteriami, pomagają też wzmocnić dziecięcą odporność.

Złapał przeziębienie

Maluch źle się czuje, ma dreszcze i jest mu zimno? Warto sięgnąć po takie produkty, które pomogą w walce z drobnoustrojami.
  • Herbatka z miodem i cytryną (po 1. roku, wybierz owocową a nie czarną!). Szybko rozgrzewa, cytryna zawiera mnóstwo witaminy C, a miód działa bakteriobójczo).
  • Kanapki z masłem czosnkowym (po 18. miesiącu). Czosnek ma działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Dlatego tak doskonale leczy przeziębienia.
  • Czerwone porzeczki (po 6. miesiącu). Mają dużo witaminy C, zawierają także witaminy z grupy B, fosfor oraz magnez.

Kiedy kicha i kaszle

Najważniejsze jest, by nie dopuścić do zalegania wydzieliny. Są mikstury i dania, które w tym pomogą.
  • Syrop z cebuli (po 1. roku). Zawiera witaminę C, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Dzięki temu łagodzi ból gardła. Dwie duże cebule pokrój na talarki, ułóż ciasno w słoiku i posyp łyżką cukru. Zakręć szczelnie słoik i zostaw na noc. Następnego dnia syrop jest gotowy do podania.
  • Rosół (na wywarze – po 1. roku, ze słoiczka – zgodnie z zaleceniem producenta). To danie podawane w czasie choroby już przez nasze mamy i babcie. Jak się okazuje, całkiem słusznie. Rosół bowiem pomaga w odkrztuszaniu wydzieliny, poza tym ma sporo kalorii, a więc dostarcza dużo energii do walki z infekcją.

Na wzmocnienie

Warto zadbać, by dieta malucha, zwłaszcza po chorobie, zawierała produkty, które wzmocnią organizm i jego układ odpornościowy.
  • Szpinak (po 7–8. miesiącu). A to dlatego, że zawiera dużo potasu, żelaza, beta-karotenu, witaminy C i E. Dzięki niemu maluch szybko odzyskuje energię.
  • Aronia (po 6. miesiącu). Ma podobne działanie do szpinaku. Dżem aroniowy możesz dodawać do naleśników i kanapek.
  • Banany (po 8. miesiącu). Jest w nich dużo witamin oraz prebiotyki (wybierz np. Delikatny banan Gerber, ok. 2,80 zł).
  • Aloes (po 1. roku). Wzmacnia układ odpornościowy. Od niedawna można go znaleźć w niektórych jogurtach. Aloes ma jeszcze jedną zaletę: zaostrza apetyt. I maluch ma

Ma gorączkę

Najpierw spróbuj obniżyć dziecku temperaturę, a dopiero potem podaj do jedzenia coś naprawdę odżywczego.
  • Mięsna galaretka (po 1. roku). Najlepiej z kurczaka lub indyka. Jest pożywna, a przy tym lekkostrawna. Chore dzieci chętnie ją jedzą, bo nie wymaga długiego gryzienia.
  • Delikatne papki. W ich strawienie organizm nie musi włożyć dużo wysiłku.
  • Herbatka malinowa (po. 6. miesiącu). Dostarcza witamin, działa napotnie i obniża gorączkę (mrożone maliny wystarczy krótko zagotować i dodać odrobinę cukru).
napisane na podstawie tekstu zamieszczonego w magazynie Twój Maluszek