Omlet z grillowanymi warzywami
Składniki: 2 łyżki mąki, 2 jajka, 2 łyżki oleju do smażenia, szczypta soli, pomidor, papryka lub kawałek cukinii, ser feta
Umyj jajka i oddziel od żółtek. Ubij pianę z białek i dodaj do niej roztrzepane żółtka, dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj mąkę zmieszaną ze szczyptą soli. Rozgrzej tłuszcz na patelni i wlej na nią ciasto. Gdy omlet nabierze złotego koloru, delikatnie obróć go na drugą stronę. Podawaj z podsmażonymi warzywami, np. pomidorem, papryką i cukinią oraz odrobiną pokruszonej fety.
Grzanka- niespodzianka
Składniki: 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa tostowego, 1 jajko, kawałek sera żółtego, 2 pomidory koktajlowe
Ugotuj na twardo jajko. Rozgnieć jej widelcem. Zetrzyj kawałek żółtego sera. Wymieszaj składniki i nałóż mieszankę na jedną kromkę i przyłóż ją drugą. Zapiecz w tosterze lub suche patelni. Podawaj z pomidorami pokrojonymi w łódeczki.
Polecamy: Czy wiesz jak karmić chore dziecko?
Chrupiące kanapki z pastą z kurczaka
Składniki: pierś kurczaka, 3 łyżki majonezu, łyżka posiekanej cebulki dymki, łyżka oleju, pieczywo tostowe
Podsmaż pokrojoną na małe kawałki pierś kurczaka z cebulką. Gdy mięso ostygnie, zmiksuj je z majonezem. Dopraw solą. Posmaruj pastą przypieczone pieczywo tostowe.
Czekoladowe naleśniki
Składniki: 2 jajka, szklanka mąki, 2 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, 1,5 szklanki mleka, olej do smażenia, 1 banan
Zmiksuj wszystkie składniki, aby ciasto miało jednolitą konsystencję. Odstaw na 30 min. Rozgrzej na patelni niewielka ilość tłuszczu i wlej na nią ciasto. Smaż, przewracając naleśnik na obie strony. Podaj z bananem.
Serowe tartinki z grejpfrutem
Składniki: czerwony grejpfrut, serek wiejski, bagietka, łyżka miodu
Obierz grejpfruta, podziel na cząstki, zdejmij z nich błonki i pokrój na mniejsze kawałki.Przełóż owoc do salaterki – jeśli jest bardzo kwaśny, polej go miodem lub posyp cukrem. Na wierzch nałóż twarożek. Podaj na kromkach bagietki.
Ciabatta na gorąco
Składniki: 2 chlebki ciabatta, 4 małe pomidory, 2 łyżki pesto, 10 dag żółtego sera, rukola (jeśli dziecko lubi zieleninę)
Podpiecz chlebki. Przetnij je na pół i wytnij miąższ. Obierz ze skórki pomidory i pokrój na połówki. Posmaruj chlebki pesto, połóż pomidory, połóż dużo sera i rukolę. Wstaw na 3 minuty do piekarnika.
Polecamy: Czy wiesz co zrobić, aby dziecko przespało całą noc?
Omlet z twarożkiem
Składniki: 4 jajka, łyżka masła, łyżka oleju, 2 łyżki twarożku wiejskiego, szczypiorek, pietruszka, estragon, sól, pieprz
Oddziel żółtka od białek. Roztrzep żółtka widelcem i połącz je z białkiem. Dobrze wymieszaj. Podgrzej na patelni masło z olejem, wlej roztrzepane jajka. Rozlej je równomiernie po patelni i zmniejsz ogień. Gdy omlet przyrumieni się od spodu, zdejmij patelnię z ognia. Przypraw solą i pieprzem, posmaruj twarożkiem i posyp ziołami. Zwiń w rulon, przekrój na pół i natychmiast podawaj.
Twarożek z jajkiem
Składniki: kawałek półtłustego sera białego, 2 łyżki gęstej śmietany, jajko, szczypiorek, sól, pieprz ziołowy
Jajko ugotuj na twardo i obierz. Rozgnieć widelcem ser i jajko, połącz ze śmietaną. Pokrój drobno szczypiorek i dodaj do masy z sera i jajka. Dopraw solą i pieprzem ziołowym. Posmaruj masą ciemne pieczywo.
Pita z warzywami
Składniki: chlebek pita, mała czerwona cebulka, plasterek żółtego sera, ćwierć czerwone papryki, liść sałaty, sos czosnkowy lub miodowo-musztardowy
Podgrzej pitę w tosterze lub kuchence mikrofalowej. Odetnij kawałek o długości 3 cm. Do środka włóż plasterek sera i ponownie zapiecz. Po wyjęciu dodaj warzywa pokrojone w paski i listek sałaty, wlej ulubiony sos.
Zobacz także: Czy wiesz jak nauczyć dziecko przepraszać?