Sposób odżywiania kobiety w ciąży jest bardzo ważny, ze względu na zdrowie matki oraz płodu. Dodatkowo żywienie kobiety ciężarnej wpływa na stan zdrowia dziecka w wieku późniejszym - w dzieciństwie i dorosłości. Odpowiednio zbilansowana dieta powinna dostarczać wszystkie niezbędne składniki odżywcze, płyny oraz energię w prawidłowych ilościach. Warto wiedzieć, że wybory żywieniowe przyszłej mamy już podczas ciąży wpływają na kształtowanie nawyków żywieniowych malucha.
Dzieje się tak za pośrednictwem wód płodowych, przez które przedostają się substancje spożyte przez matkę. Dzięki temu dziecko będąc już w brzuchu mamy uczy się rozpoznawać smaki pokarmów przez nią spożywanych. W ten prosty sposób możemy kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe naszych pociech. Urozmaicona, zdrowa dieta kobiety ciężarnej ułatwia również wprowadzanie nowych produktów niemowlęciu.
Niestety działa to również w drugą stronę. Nieodpowiednio zbilansowany jadłospis mamy, w którym przeważają słodycze, produkty wysokoprzetworzone oraz produkty typu fast-food, nie tylko wpłynie negatywnie na przyszłe wybory żywieniowe dziecka ale również zwiększy ryzyko zachorowania podczas ciąży na tzw. cukrzycę ciążową, gdzie przyczyną jest m.in. otyłość.
Dlatego jeśli planujesz lub jesteś w ciąży powinnaś zadbać o zmianę nawyków żywieniowych na zdrowe. Prawidłowe zasady żywienia stosuj przez całe życie i pamiętaj, że rodzice są najlepszym przykładem dla swoich dzieci.
Zacznij od spożywania posiłków lekkostrawnych i pełnowartościowych. Dbaj o urozmaicenie codziennego jadłospisu, a posiłki spożywaj regularnie, o stałych porach, co 2-3 godziny. Dzięki temu organizm będzie na bieżąco wykorzystywał energię, a nie odkładał ją w postaci tkanki tłuszczowej. W ciągu dnia ilość spożytych posiłków powinna wynosić 4 do 5. Nie oznacza to jednak, że możesz jeść nieograniczone ilości pożywienia. Unikaj przejadania się, gdyż możesz odczuwać nieprzyjemne uczucia pełności i wzdęcia, częste w czasie ciąży. Zadbaj również o skład i wartość odżywczą swoich posiłków. Codziennie jedz produkty z każdej grupy żywności: mleko i produkty mleczne, produkty mięsne i ryby, jaja, warzywa, nasiona roślin strączkowych, owoce, produkty zbożowe oraz produkty zawierające zdrowe tłuszcze (oleje, orzechy, nasiona). W ten sposób dostarczysz energię i składniki pokarmowe w ilości niezbędnej do odpowiedniego rozwoju płodu i prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Całkowicie wyeliminuj alkohol, papierosy, napoje gazowane i produkty typu fast-food.
Ponad to pij duże ilości wody, która nie tylko świetnie gasi pragnienie, ale i usuwa toksyny z organizmu oraz zapobiega odwodnieniu będącym wynikiem częstych wymiotów. Oprócz wody wybieraj herbatki owocowe, soki owocowe 100% i soki warzywne. Prócz napojów gazowanych, unikaj także słodkich, sztucznie barwionych nektarów i napojów, kawy i czarnej herbaty.
Każda kobieta będąca w ciąży powinna odżywiać się według zdrowych zasad żywienia i nie rezygnować z nich po porodzie. Dzięki temu dziecko od małego nauczy się zdrowo odżywiać i nie będzie popełniało błędów żywieniowych przyczyniających się do powstawania wielu chorób m.in. otyłości, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy czy cukrzycy typu II. Mama natomiast nie będzie miała problemów w zrzuceniu nadmiarowych kilogramów i szybko powróci do formy sprzed ciąży.
mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
JeszFresh Poradnia Dietetyczna