Kiwi w ciąży fot. Adobe Stock

Kiwi w ciąży - dlaczego warto, a nawet trzeba je jeść

Kiwi w ciąży jest zalecane z uwagi na wysoką zawartość witaminy C w tym owocu. Zapobiega on niedokrwistości. Jedno kiwi w ciąży pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, która łagodzi zaparcia, obrzęki i działa moczopędnie.
Edyta Liebert / 08.01.2021 09:37
Kiwi w ciąży fot. Adobe Stock

Kiwi to jeden z bardziej wartościowych owoców. Jest niskokaloryczne i bogate w wartości odżywcze, niezbędne dla matki i dziecka.

Wartości odżywcze kiwi

Wiele przyszłych mam ogranicza cytrusy w ciąży, i słusznie. Nadmiar np. pomarańczy w ciąży, może prowadzić do zgagi i nadwrażliwości. Warto jednak włączyć kiwi do diety, z uwagi na liczne właściwości tego owocu. Unikaj go wtedy, jeśli kiedykolwiek wystąpiła u ciebie alergia na kiwi. Ten pyszny owoc zawiera:

  • Witaminę C –wzmacnia układ odpornościowy, pomaga w walce ze stresem i zatrzymuje procesy starzenia się,
  • witaminę E – kiwi jest źródłem tego przeciwutleniacza, który pomaga usuwać wolne rodniki, podnosi odporność organizmu i obniża poziom cholesterolu,
  • kwas foliowy – pokrywa 10% zalecanego dzienne spożycia, dlatego warto jeść kiwi w okresie ciąży, by zapobiec wadom rozwojowym dziecka,
  • cynk – poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci,
  • luteinę – chroni oczy przed uszkodzeniami i zapobiega problemom ze wzrokiem,
  • magnez – owoc kiwi dostarcza 15 mg magnezu, co korzystnie wpływa na przewodzenie impulsów nerwowych i pracę mięśni;
  • błonnik – dwa kiwi zawierają więcej błonnika niż porcja otrębów zbożowych. Dobrze działa na układ trawienny i pomaga obniżyć poziom cholesterolu.

Kiwi w ciąży jedz jako osobną przekąskę lub w kompozycji z innymi owocami, tworząc zdrową sałatkę owocową. Możesz też dodać ten owoc do owsianki lub przyrządzić pyszny koktajl owocowy. 

Przepis na odżywczy koktajl z kiwi

Składniki:

  •  1,5 szklanki wody,
  • 3 kiwi,
  • 2 jabłka, 
  • 2 banany, 
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Kiwi i banana obierz i pokrój na kawałki, wrzuć do kielicha blendera. Jabłko umyj i pokrój na ćwiartki, dodaj do owoców i zblenduj.
  2. Następnie dodaj wodę - gazowaną lub niegazowaną - oraz natkę pietruszki. Zmiksuj. 

Czytaj także: Jakie zioła pić w ciążyJak pielęgnować ciało w ciążyNiezbędne składniki w diecie ciężarnej

Tagi: kiwi, ciąża