Kiwi to jeden z bardziej wartościowych owoców. Jest niskokaloryczne i bogate w wartości odżywcze, niezbędne dla matki i dziecka.
Wartości odżywcze kiwi
Wiele przyszłych mam ogranicza cytrusy w ciąży, i słusznie. Nadmiar np. pomarańczy w ciąży, może prowadzić do zgagi i nadwrażliwości. Warto jednak włączyć kiwi do diety, z uwagi na liczne właściwości tego owocu. Unikaj go wtedy, jeśli kiedykolwiek wystąpiła u ciebie alergia na kiwi. Ten pyszny owoc zawiera:
- Witaminę C –wzmacnia układ odpornościowy, pomaga w walce ze stresem i zatrzymuje procesy starzenia się,
- witaminę E – kiwi jest źródłem tego przeciwutleniacza, który pomaga usuwać wolne rodniki, podnosi odporność organizmu i obniża poziom cholesterolu,
- kwas foliowy – pokrywa 10% zalecanego dzienne spożycia, dlatego warto jeść kiwi w okresie ciąży, by zapobiec wadom rozwojowym dziecka,
- cynk – poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci,
- luteinę – chroni oczy przed uszkodzeniami i zapobiega problemom ze wzrokiem,
- magnez – owoc kiwi dostarcza 15 mg magnezu, co korzystnie wpływa na przewodzenie impulsów nerwowych i pracę mięśni;
- błonnik – dwa kiwi zawierają więcej błonnika niż porcja otrębów zbożowych. Dobrze działa na układ trawienny i pomaga obniżyć poziom cholesterolu.
Kiwi w ciąży jedz jako osobną przekąskę lub w kompozycji z innymi owocami, tworząc zdrową sałatkę owocową. Możesz też dodać ten owoc do owsianki lub przyrządzić pyszny koktajl owocowy.
Świeże owoce i warzywa - promocja Carrefour to doskonała okazja, by kupić ich jeszcze więcej w świetnych cenach.
Przepis na odżywczy koktajl z kiwi
Składniki:
- 1,5 szklanki wody,
- 3 kiwi,
- 2 jabłka,
- 2 banany,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Kiwi i banana obierz i pokrój na kawałki, wrzuć do kielicha blendera. Jabłko umyj i pokrój na ćwiartki, dodaj do owoców i zblenduj.
- Następnie dodaj wodę - gazowaną lub niegazowaną - oraz natkę pietruszki. Zmiksuj.
Czytaj także: Jakie zioła pić w ciążyJak pielęgnować ciało w ciążyNiezbędne składniki w diecie ciężarnej