Ciasto jogurtowe z malinami - przepis

Do masy jogurtowej zamiast galaretek cytrynowych możesz dodać cztery opakowania żelatyny fix deserowej, wtedy deser będzie miał delikatniejszy smak.
/ 13.08.2013 12:35
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto jogurtowe z malinami - przepis fot. Fotolia
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 205 min
Ilość kalorii: 200 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 25 dag kruchych ciastek
  • 15 dag masła
  • 1,6 l jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 galaretki cytrynowe
  • 2 galaretki malinowe
  • maliny do dekoracji
  • cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
  1. Ciastka włóż do miski i pokrusz tłuczkiem na drobne kawałki. Masło rozpuść i dodaj do ciastek, wymieszaj. Dno formy o wymiarach 20 na 30 cm wyłóż masą ciasteczkową i ugnieć. Wstaw do lodówki do stężenia.
  2. Jogurt przelej do miski, dodaj cukier puder i miksuj. Galaretki cytrynowe rozpuść w 400 ml wrzącej wody, wymieszaj, schłodź i dodaj do jogurtu – dokładnie zmiksuj. Masę jogurtową wylej na schłodzone ciastka i zostaw do zastygnięcia na 3–4 godz.
  3. Galaretki malinowe rozpuść w 800 ml wrzącej wody. Przestudź i chłodne wylej na jogurtowiec. Zostaw do zastygnięcia. Udekoruj malinami i posyp cukrem pudrem.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA