Zupa z szafranem - zrób ją sama. Sprawdź przepis
Zupa z szafranem to pyszna propozycja na obiad na każdy dzień. Sprawdź, jak ją przyrządzić.
- Halina z Wrocławia
Opublikowano: 17.12.2007, 14:15
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 50 dag mrożonych mieszanych owoców morza
- 20 dag fileta rybnego, np. z dorsza, łososia
- natka pietruszki
- tymianek
- szklanka białego wytrawnego wina
- 1 por
- koper włoski
- 1 marchewka
- szczypta szafranu
- 1,5 l rosołu
- 100 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na połowie masła, dodać tymianek, pieprz i wino, zagotować, dodać nierozmrożone owoce morza oraz kawałki ryby, dusić 2–3 minuty.
- Por, koper i marchewkę oczyścić, pokroić na kawałki, przesmażyć na pozostałym maśle razem z szafranem.
- Przesmażone warzywa oraz owoce morza i rybę przełożyć do garnka, całość gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut.
- Dodać gorący rosół, zupę doprowadzić do wrzenia, gotować 5 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem, zestawić z ognia, zaprawić śmietaną lub niesłodzonym jogurtem naturalnym.
- Posypać posiekaną natką pietruszki, podawać z grzankami.
Reklama
Źródło: "Przyjaciółka"
Reklama
Reklama
Reklama