Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 50 dag mrożonych mieszanych owoców morza
  • 20 dag fileta rybnego, np. z dorsza, łososia
  • natka pietruszki
  • tymianek
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 por
  • koper włoski
  • 1 marchewka
  • szczypta szafranu
  • 1,5 l rosołu
  • 100 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na połowie masła, dodać tymianek, pieprz i wino, zagotować, dodać nierozmrożone owoce morza oraz kawałki ryby, dusić 2–3 minuty.
  2. Por, koper i marchewkę oczyścić, pokroić na kawałki, przesmażyć na pozostałym maśle razem z szafranem.
  3. Przesmażone warzywa oraz owoce morza i rybę przełożyć do garnka, całość gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut.
  4. Dodać gorący rosół, zupę doprowadzić do wrzenia, gotować 5 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem, zestawić z ognia, zaprawić śmietaną lub niesłodzonym jogurtem naturalnym.
  5. Posypać posiekaną natką pietruszki, podawać z grzankami.
Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama