Krupnik z grzybami na mięsie z indyka
Pożywna zupa w sam raz na zimowe chłody

- Irena Piotrak
Przygotowanie i gotowanie 100 min * 1 porcja – ok. 160 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 1 skrzydło z indyka lub kawałek wieprzowiny
- po 2 listki laurowe i ziarna ziela angielskiego
- 3–4 suszone grzyby
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 cebula
- 5 dag kaszy jęczmiennej wiejskiej
- 3 ziemniaki
- natka pietruszki lub koperek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Mięso opłucz, zalej 2 l zimnej wody. Zagotuj, zdejmij szumowinę. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, trochę soli i pieprzu. Gotuj ok. 20 min.
2. Dodaj opłukane grzyby, pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, por i cebulę. Gotuj ok. 15 min.
3. Wsyp opłukaną kaszę, gotuj, aż będzie miękka. Wyjmij mięso.
4. Dorzuć pokrojone ziemniaki, całość ugotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj masło.
5. Z mięsa usuń kości i skórę, pokrój je na kawałki, dodaj do zupy. Posyp zieleniną.
Smaczne i szybkie zupy - forum >>